U elitnom restoranu ubojica izrešetao kralja jet set zabava

azurna obala

... Tagliamento zvan Piccolo Ragno (Mali pauk), pripadnik Camorre.

Poduzetnik Stephan Regis Mijatović (45), Francuz hrvatskih korijena i suvlasnik hrvatske tvrtke Stephan produkcija, likvidiran je u ponedjeljak kasno navečer dok je s prijateljima bio u elitnom ribljem restoranu Cros de Cagnes na francuskoj Azurnoj obali.

S njim je za stolom sjedio Talijan Giovanni Tagliamento zvan Piccolo Ragno (Mali pauk), navodni pripadnik napuljske Camorre. Talijan je ranjen, dok je treća osoba iz društva, lokalni trgovac iz Nice, prošao neozlijeđen. Prema izjavama šokiranih svjedoka koji su gledali filmsku pucnjavu, nepoznati je atentator na motoru i s kacigom na glavi došao iz smjera obližnjeg restorana Charlot. Prvo se svjedocima učinilo da je Mijatović trebao biti otet. No, umjesto toga, u 22.15 sati došlo je do pucnjave tijekom koje je ispaljeno desetak metaka. Najmanje pet je pogodilo i na mjestu ubilo Mijatovića. I dok su se svi bavili ranjenima, zvali Hitnu pomoć i policiju, ubojica je nestao u gužvi. Za njim tragaju istražitelji iz Nice.

Dva paleža
Upućeni u problematiku pretpostavljaju da je ubojstvo bilo naručeno te da je povezano s grijesima iz prošlosti. A oni su povezani s narkoticima zbog kojih je navodno nagomilao dugove. Naime, prije 15-ak godina na sudu u francuskom Grasseu osuđen je na pet godina zatvora zbog šverca narkotika. Koliko je odležao, nije poznato. No, ono što je poznato datira iz 2013., i to iz Zagreba. U ljeto te godine Mijatović je sa šibenskim poduzetnikom Zoranom Ercegom, bivšim nogometašem Hajduka, osnovao na zagrebačkom Ribnjaku tvrtku Stephan produkcija. To je partnerstvo objelodanjeno četiri mjeseca nakon što su im obojici u centru Zagreba, u razmaku od samo četiri dana, poliveni benzinom i zapaljeni automobili najviše klase. Mijatoviću je na Dan žena kasno navečer u garaži zagrebačkog Centra Kaptol zapaljen Porsche Panamera. Četiri dana poslije, u noći s 12. na 13. ožujka, vatra je progutala i skupi Range Rover parkiran na Marulićevu trgu. Terenac u vlasništvu leasing kuće koristio je Erceg.

Porezni dugovi
- Što reći, sigurno je neka budala - izjavio je tada Erceg za Jutarnji dok je trajao policijski očevid. Istog je uvjerenja bio i sam Mijatović kad je vidio plamteći Porsche: - Mora da je neki budalaš koji zavidi na Porscheu.

Iako je istraga o zapaljenim vozilima djelomično odvela istražitelje put Francuske, nepoznati napadači, koji su Ercegu i Mijatoviću očito poslali neku poruku ili upozorenje, do dandanas nisu otkriveni. Obojica su u međuvremenu zapala u dugove. Erceg je "natukao" više od 200.000 kuna poreznog duga državi, a Mijatović je dužan još i više. I prije i poslije tog upozorenja Mijatović je nastavio po starom - živio je kao jetsetter kojeg su svojedobno prozvali i "posvuduša" jer "u visokim krugovima nema zabave bez Regisa".

Izbačen iz SAD-a
Prisustvovao je raznim događanjima i otvaranjima butika, a najomiljeniji su mu bili noviteti u Los Angelesu gdje je nekad živio i gdje mu je prvi susjed bio francuski dizajner Christian Audigier. Upućeni u problematiku kažu da su ga američke vlasti "izbacile" s kontinenta, ali on je dalje po Europi nastavio uživati u sportskim jurilicama i elitnim eventima.

Podrijetlom je iz Zadra odakle se njegov otac otisnuo na francuski jug. U tom je svijetu upoznao i Ercega koji je nakon nogometne karijere uplovio u poduzetničke vode. U Francuskoj se okušao u ugostiteljstvu i to je nastavio i u Hrvatskoj, stekavši prije nekoliko godina status "kralja noćnog života". Osim s Ercegom, u Hrvatskoj je često bio u kontaktu s Brunom Zoricom Zuluom, brigadirom HV-a i bivšim zapovjednikom bojne Frankopan. I Zulu je imao veze s Francuskom jer je sredinom 70-ih ušao u Legiju stranaca gdje je upoznao generala Antu Gotovinu.

Jutarnji list