U akciji Europola, Interpola...140 uhićenih

Europol, operacija Arhimed, EU-policija, cyber kriminal, Europol, interpol, mup rh, cyber kriminal, Europol, teroristi, grčka, Europol, Ekstremisti ISIL-a, ISIL-ovi teroristi

U međunarodnoj policijskoj akciji protiv prijevara u zračnom prometu uhićeno je 140 osoba sa zrakoplovnim kartama kupljenima pomoću ukradenih ili lažnih podataka s kreditnih kartica, a istragom je otkriveno da su te osobe uključene i u druge oblike kriminala, trgovinu drogom, cyber kriminal i terorizam, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo unutarnjih poslova RH.

Globalna dvodnevna operacija 15. i 16. lipnja organizirana je preko koordinacijskih centara u Europolu i Den Haagu, INTERPOLA u Singapuru te Ameripola u Bogoti, uz podršku kanadskih i američkih tijela, kao podrška sigurnosnom okviru vezanom uz Europsko prvenstvo UEFA 2016.

U akciju je bilo uključeno više od 74 zračnih prijevoznika i 43 zemlje, a provedena je u više od 130 zračnih luka diljem svijeta svijeta.

Uhićeni uključeni i u trgovanje ljudima, drogom, cyber kriminal i terorizam

Uhićeno je 140 osoba, a među njime i one uključene u druge oblike kriminala, trgovanje ljudima i drogom, cyber kriminal i terorizam. Također su prijavljene su 252 sumnjive transakcije, naveo je MUP RH na svojim internetskim stranicama.

Predstavnici zračnih prijevoznika, online putničkih agencija i kartičnih tvrtki radili su zajedno u zapovjedništvu Europola sa stručnjacima iz Europolovog Europskog centra za suzbijanje cyber-kriminala (EC3) na otkrivanju sumnjivih transakcija.

Mreže kartičnog plaćanja, izdavatelji kartica, Perseuss i Međunarodna udruga za zračni prijevoz (IATA) poduprli su operaciju pružanjem informacija potrebnih za potvrdu svih sumnjivih prijevarnih transakcija kupovanja zrakoplovnih karata.

Europolova podrška sigurnosnom okviru Europskog prvenstva UEFA 2016.

Dodatnu podršku pružio je Frontex koji je uputio službenike u zapovjedništvo Europola i brojne zračne luke u Europi, dok je INTERPOL pomogao brzom identifikacijom traženih osoba i ukradenih dokumenata. Službenik Eurojusta pomagao je u koordinacijskom centru u Den Haagu.

Ova je akcija dio Europolove podrške sigurnosnom okviru vezanom uz Europsko prvenstvo UEFA 2016., ističu iz MUP-a RH

Posebna pažnja se dala putnicima koji putuju na nogometno prvenstvo EURO 2016., a provjere su provođene i u zračnim lukama u Francuskoj i u zemljama odlaska.

Rob Wainwright, direktor Europola, naveo je kako je ova operacija "primjer važnosti koordiniranog odgovora, uz uključivanje redarstvenih snaga i struke, u svrhu identificiranja i presretanja kriminalaca koji pokušavaju doputovati koristeći karte stečene prijevarom. Ovogodišnja akcija odvija se tijekom nogometnog prvenstva EURO 2016., jednog od najvećeg sportskog događaja godine, na koji milijuni navijača iz cijelog svijeta dolaze u Francusku".

Nažalost, ističe direktor Europola, takve manifestacije privlače i pažnju cyber-kriminalaca koji krađom kreditnih kartica i podataka s njih oštećuju vlasnike, a zrakoplovni sektor stoji velike količine novaca. "Kako se svaki dan putem interneta kupuje na stotine tisuća zrakoplovnih karata, samo takvim koordiniranim, ciljanim i intenzivnim i istodobno provedenim provjerama može se otkriti potencijalno lažno korištenje kreditnih kartica odnosno mogu se uhititi osobe uključene u prijevaru", navodi Wainwright.

Krađa podataka s kreditnih kartica rizik za globalnu sigurnost

"Ova vrsta prijevare nije usmjerena samo na nevine korisnike na način da se kradu podaci s njihovih kreditnih kartica, već predstavlja značajne rizike za globalnu sigurnost omogućavajući kriminalcima i teroristima da putuju izvan dosega radara", izjavio je glavni tajnik INTERPOLA, Jürgen Stock.

Meta Backman, voditelj Europske skupine za sprečavanje prijevara u zračnom prometu rekao kako činjenica da se samo u Europi u ovu operaciju uključilo 40 zračnih prijevoznika i šest online putničkih agencija, pokazuje da postoji interes da se učini nešto u vezi s kupnjom zrakoplovnim kartata na prijevarni način, a ne da se samo otkažu rezervacije.

Zahvaljujući ovoj operaciji koju je organizirao Europolov Europski centar za suzbijanje cyber-kriminala (EC3), moguće je djelovati na način na koji zračni prijevoznici ne mogu. Sa svim uključenim partnerima, agencijama za provedbu zakona, mrežama kartičnog plaćanja, izdavateljima kartica i zračnim prijevoznicima, ova globalna operacija služi kao dobar teren za uvježbavanje postupaka borbe protiv prijevara, ističe Backman.

Ova globalna operacija razotkrivanja prijevara sa zrakoplovnim kartama dio je operacija CICONIA ALBA, na razini EU, usmjerenih na teški međunarodni i organizirani kriminal te na ključnu kriminalnu infrastrukturu u EU i šire, navode iz MUP-a.

Hina