Trumpov saveznik osuđen na 40 mjeseci zatvora

Donald Trump, zatvor, Trump, koronavirus, SAD, Donald Trump, koronavirus, cjepivo, Donald Trump, koronavirus, cjepivo
Win McNamee/Getty Images

Roger Stone je osuđen na više od tri godine saveznog zatvora nakon nevjerojatnog poteza generalnog tužitelja Williama Barra da odbaci početnu preporuku presude koju je donijelo njegovo Ministarstvo pravosuđa. Sutkinja američkog Okružnog suda Amy Berman Jackson rekla je da Stoneovi zločini zahtijevaju dugotrajnu zatvorsku kaznu, ali smatra da je kazna od sedam do devet godina zatvora prestroga.

Stoneovi odvjetnici tražili su probaciju, navodeći njegovu dob u 67. godini, zdravstveno stanje i prošlost nedoličnog ponašanja. Umjesto toga osuđen je na 40 mjeseci zatvora. Stone nije odmah reagirao u sudnici kad je Jackson objavio presudu. Odgodila je izvršenje presude nakon razmatranja Stoneovog zahtjeva za novo suđenje.

Osuđen je prošlog studenog po svih sedam točaka optužnice zbog kojih je lagao Kongresu, utjecao na svjedoke i opstruirao kongresnu istragu je li Trumpov izborni stožer surađivao s Rusijom na izborima 2016. godine.

Presuda dolazi u vrijeme Trumpove beskompromisne obrane dugogodišnjeg pouzdanog čovjeka, što je dovelo do manje pobune u ministarstvu pravosuđa i navodima da se predsjednik miješao u tužbu, prenosi Associated Press.