Trump upozorio Rusiju da se ne miješa u američke izbore

Donald Trump, opoziv, Donald Trump, SAD, izbor, pregovori

 Američki predsjednik Donald Trump upozorio je u utorak Rusiju da se ne miješa u američke izbore, u razgovoru s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom u Bijeloj kući na kojemu nije postignut napredak u pregovorima o sporazumu o kontroli nuklearnog oružja.

Lavrov je ponovio ponudu Moskve da se produži postojeći američko-ruski sporazum o kontroli oružja Novi START, dok je Trump naglasio svoju želju da se pokrenu strateški razgovori koji bi osim SAD-a i Rusije uključili i Kinu, prenosi Reuters.

Kina, koja posjeduje znatno manje nuklearnog oružja od SAD-a i Rusije, odbacila je trilateralne razgovore. Sporazum Novi START, koji je potpisan 2011. godine, predviđa da obje strane smanje broj komada nuklearnog oružja na 1.550. Sporazum istječe u veljači 2021. godine, ali može biti produžen za još pet godina ako obje strane pristanu na to. Procjenjuje se da Kina posjeduje oko 290 nuklearnih projektila.

Tokom posjete Lavrova Bijeloj kući također je postavljeno pitanje miješanja Rusije u predsjedničke izbore 2016. na kojima je Trump iznenađujuće pobijedio. Rusija je opovrgla miješanje u bilo koje izbore u inostranstvu.

"Predsjednik Trump je upozorio Rusiju da se ne miješa u američke izbore i pozvao je Rusiju da riješi sukob s Ukrajinom", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Judd Deere nakon sastanka Trump-Lavrov.