Trump ponovno prijeti Iranu: 'Ako ožive nuklearni program imat će više problema nego ikad prije'

Trump ponovno prijeti Iranu: 'Ako ožive nuklearni program imat će više problema nego ikad prije'
Američki predsjednik Donald Trump upozorio je u utorak Iran da ne nastavlja s prijetnjama o ponovnom aktiviranju svojega nuklearnog programa, u trenutku kada se on i francuski predsjednik Emmanuel Macron bore da pronađu dobar temelj za očuvanje iranskoga nuklearnog sporazuma iz 2015.

Tijekom sastanka s Macronom u Ovalnom uredu Trump je posprdno i s prezirom govorio o nuklearnom sporazumu koji je ispregovarao njegov prethodnik, bivši američki predsjednik Barack Obama, čiji je cilj spriječiti Iran da razvije nuklearno oružje.

Iranske su vlasti nedavno izvijestile da će ponovno aktivirati nuklearni program ako sporazum propadne, a visoki iranski dužnosnik u utorak je kazao da bi Teheran, ako Trump odbaci dogovor, mogao izaći iz sporazuma.

"Ako ponovno ožive svoj nuklearni program, imat će više problema nego što su ih imali ikad prije", upozorio je Trump.

"Slobodno to naglasite - ožive li nuklearni program, imat će još veće probleme nego prije", ponovio je Trump svoju prijetnju.

Sporazum je nazvao "užasnim dogovorom koji je bio potpuno bezuman" jer ne sadrži odredbe o balističkim raketama ni o iranskim aktivnostima u sukobima u područjima poput Sirije ili Jemena.

U skladu sa sporazumom Iran je pristao smanjiti svoje nuklearne ambicije u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija. Teheran od početka tvrdi da se nuklearni program koristi isključivo u mirotvorne svrhe. Francuski predsjednik Macron u Washington je doputovao nadajući se da će Trumpa uvjeriti na 'ostanak' u iranskome nuklearnom sporazumu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trumpu je tom prigodom rekao kako smatra da je sporazum dio "šire slike" sigurnosti u regiji.

"Kada je riječ o Iranu moramo staviti stvari u regionalni kontekst. Imamo situaciju u Siriji koja dovodi u pitanje sigurnost u cijeloj regiji i smatram da imamo isti cilj, a to je izbjeći eskalaciju i širenje nuklearnog oružja u regiji. Pitanje je zapravo koji je najbolji put", rekao je Macron.

Vjeruje da bi dvije zemlje trebale početi raditi na novom sporazumu koji bi uklonio zabrinutost SAD-a, odnosno blokirao svaku nuklearnu aktivnost Irana do 2025., okončao njegov balistički program i dao političko rješenje kako bi se obuzdale aktivnosti Teherana u regiji.

"To je jedini put prema stabilnosti", istaknuo je Macron.

Francuski predsjednik pozvao je Francusku i SAD na suradnju kada su posrijedi islamistički militanti, Sjeverna Koreja i Irana te pitanje slobodne i poštene trgovine, kao i klimatske promjene.

Spomenuo je prošlogodišnje Trumpovo povlačenje iz Pariškoga klimatskog sporazuma priznavši da se "ne slažemo uvijek u pogledu rješenja", no istaknuo je "sudbinu naših potomaka koja je u pitanju."

Macron i njegov američki domaćin Donald Trump izrazili su zadovoljstvo snagom prijateljstva dviju zemalja, prigodom dolaska Macrona i njegove supruge Brigitte u utorak u Bijelu kuću, u državni posjet SAD-u.

Po dolasku su ih pozdravili Trump i njegova supruga Melania. Oni su domaćini prvoga državnog posjeta otkad je Trump postao predsjednik prije 15 mjeseci.

Dvojica predsjednika rukovala su se i razmijenila poljupce te odslušala nacionalne himne zajedno sa svojim suprugama.

Trump je rekao da je Macronov posjet "potvrda trajnog prijateljstva koje veže dvije države".

"Zaista je u redu da održavamo prvi državni posjet s vođom najstarijeg američkog saveznika, ponosne države Francuske", kazao je.

Macron je rekao da je posjet "svjedočanstvo snage" odnosa između Pariza i Washingtona, a Trump je francuskome predsjedniku na sudjelovanju u nedavnoj akciji u Siriji.