Trump otpustio sve Obamine ambasadore!

trump
trump
Trump je naredio da svi ambasadori u američkim predstavništvima u svijetu napuste svoje funkcije već danas.

Naravno, to su dužnosnici koje je imenovao bivši predsjednik Barack Obama. Tranzicijski tim je još 23. prosinca najavio da "neće biti izuzetaka" te da će svi ambasadori morati da napuste svoje funkcije, piše The Independent.

Inače, uobičajena je procedura da politički imenovani ambasadori podnesu ostavku nakon dolaska nove administracije, ali nije se često dešavalo da imenovanja njihovih nasljednika ne budu objavljena.

Više od 80 ambasadora širom svijeta su morali napustiti svoje funkcije, a ovaj potez bi mogao otežati odnose SAD sa nekim zemljama, posebno sa onim koje imaju "osjetljive" odnose sa Amerikom, navodi The Independent.

To uključuje Njemačku, Veliku Britaniju, Kanadu, ali i ostale bitne saveznike. Također, ambasadori su smijenjeni i u Kini, Japanu, Indiji te Saudijskoj Arabiji.

Proces izmjene dužnosnika bi mogao potrajati, a do sada su najavljena samo neka od imenovanja. Tako je Nikki Hayley zamjenila Samanthu Power na poziciji ambasadorice UN-a. Odvjetnik David Friedman je postao ambasador u Izraelu, a dosadašnji guverner Iowe je imenovan na ambasadorsku poziciju u Kini.

Prva dama, Melania Trump je navodno izrazila želju da postane ambasador u Češkoj Republici. Predsjednik te zemlje Milos Zeman je podržao ovakav prijedlog rekavši da "Amerika ne može poslati boljeg ambasadora u Prag".

Novi američki predsjednik se tako našao na udaru američke javnosti odmah po preuzimanju funkcije, a osim ambasadorskih neimenovanja, zamjeraju mu i to što nije objavio imena političara koji će preuzeti funkcije u Nacionalnom vijeću za sigurnost SAD, ali i Ministarstvu obrane.