FOTO/VIDEO  Trideset tisuća boraca u jurišu na Raku

Sirija, Turska, Turski dužnosnici, sirijske vlasti, Vijeće sigurnosti UN, minobacačka granata, džihadisti, kurdski borci, Sirija, Turska, ISIL, Ekstremisti iz ISIL-a, Raqqa, Sirija, ISIL, Ekstremisti iz ISIL-a, libija, tripoli, Turska, grobnica, Ahmet Davutoglu, invazija, radikalni islamisti, islamisti, Sirija, rat u siriji, Sirija, ISIL, rat u siriji, Sirija, rat u siriji, rat u siriji, Allepo, rat u siriji, francuzi, Sirija, rat u siriji, Palmira, Sirija, Sirijska vojska, sirijski pobunjenici, Ekstremisti iz ISIL-a, Sirija, Sirijska vojska, Ekstremisti iz ISIL-a, Allepo, rat u siriji, Sirija, Ekstremisti ISIL-a, ISIL, Al-Qaryatayn, ISIL, Sirijska vojska, Aleppo, Sirija, Deir al-Zora, Sirija, Sirija, rat u siriji, Turkmenske planine, Raqqa, Sirija, Daraa, Sirija, Sirija, ruske oružane snage, Generalni tajnik UN-a, Antonio Guterres
Arapsko-kurdske snage uz podršku Washingtona pokrenule su danas ofenzivu za koju je mobilizirano 30.000 boraca radi zauzimanja Rake, de facto glavnog grada skupine Islamska država (ISISI) u Siriji.
"Počinje velika bitka za oslobođenje Rake i okolice", rekla je Džihan Šeik Ahmad, glasnogovornica Sirijskih demokratskih snaga (SDF) na tiskovnoj konferenciji u Ain Isi, gradu udaljenom pedesetak kilometara od uporišta džihadista.
Dopisnik agencije France Presse, koji je nazočio konferenciji za novinare, vidio je više desetaka naoružanih boraca u vozilima koja su se kretala prema fronti.
"Raku će osloboditi njezini sinovi i arapske, kurdske i turkmenske frakcije, borci junaci pod stijegom SDF-a, uz aktivno sudjelovanje Postrojbi za zaštitu kurdskog naroda (YPG) u koordinaciji s međunarodnom koalicijom koju vode Sjedinjene Države", navodi se u priopćenju SDF-a.
Arapsko-kurska koalicija tvrdi da se dogovorila sa Sjedinjenim Državama da Turska ne sudjeluje u ofenzivi.
"Sirijske demokratske snage su se definitivno složile s međunarodnom koalicijom da Turska, i pobunjenici koji su im saveznici, neće sudjelovati u ofenzivi na Raku", rekao je glasnogovornik SDF-a Talal Sello.
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je 27. listopada da će se vojne operacije koje Turska vodi na sjeveru Sirije proširiti na Raku.