'Treći svjetski rat se događa, čovječanstvo bi trebalo zaplakati'

Čovječanstvo bi trebalo zaplakati, a ovo je vrijeme da pusti suze", rekao je poglavar Katoličke crkve na misi u najvećem talijanskom ratnom groblju gdje je pokopano više od 100.000 vojnika palih u Prvom svjetskom ratu.

"Danas, nakon drugog neuspjeha svjetskog rata možemo govoriti o trećem ratu koji se vodi u dijelovima, zločinima, masakrima, uništavanjem",dodao je Franjo na vojnom groblju u Redipugliji uz granicu Italije i Slovenije.

Apelira na prekid sukoba

Papa je proteklih mjeseci više puta apelirao na prekid sukoba u Ukrajini, Iraku, Siriji, Gazi i dijelovima Afrike.

Prkoseći lošem vremenu i kiši, svečanosti su nazočile tisuće vjernika iz Italije, Hrvatske, Slovenije, Austrije i drugih zemalja čiji su vojnici sudjelovali u krvavim sukobima između talijanske i austrougarske vojske na fronti uz rijeku Soču.

Rat je ludost

Sveti Otac je predvodio misu s kardinalima, nadbiskupom zagrebačkim Josipom Bozanićem i bečkim nadbiskupom Christophom Schoenbornom, u nazočnosti brojnih biskupa iz Austrije, Hrvatske, Slovenije i Mađarske.

"Rat razara. Rat sve uništava, pa i vezu među braćom. Rat je ludost, njegov razvojni plan je uništenje", dodao je argentinski Papa osudivši oružane sukobe koji nastaju zbog financijskih interesa vojne industrije i ravnodušnosti ljudi.

"Pohlepa, nesnošljivost, želja za vlašću... povodi su koji nukaju na rat, a ti se povodi nerijetko opravdavaju nekom ideologijom", dodao je.

 Izvor: Hina|Danas.hr