Treći čovjek Vatikana na sudu zbog optužbi za seksualno napastovanje

kardinal George Pell, Vatikan
Prelat, jedan od najbliskijih savjetnika pape Franje, najviši je predstavnik Katoličke crkve gonjen na taj način zbog seksualnog napastovanja.

Točna priroda navodnih napada nije otkrivena, vlasti spominju tek "brojne tužitelje".

Kardinal Pell (76) ostao je miran u utorak kad je sud u Melbourneu naredio da mu se sudi prema "višestrukim" točkama optužnice istodobno odustajući od više od polovice njih.

"Nisam kriv" odgovorio je snažnim glasom i bez oklijevanja Pell kad ga je sud upitao kako će se braniti, ponovivši stajalište kojeg se pridržava otkad je afera izbila.

Čitajući svoju odluku, sutkinja Belinda Wallington izrazila je "uvjerenost" da postoji dovoljno dokaza da se prelatu sudi prema "višestrukim" točkama optužnice. Proceduralno saslušanje predviđa se u srijedu kako bi se odredio datum suđenja.

Kardinal je pušten na slobodu uz jamčevinu. Zabranjeno mu je napustiti Australiju te je već predao putovnicu vlastima, po sudu.

Nekadašnji nadbiskup Sydneyja i Melbournea ostavio se svojih dužnosti u Vatikanu kako bi se u Australiji branio od optužbi za događaje koji su se odvijali prije puno godina. (Hina)

dnevnik.hr