Točno u ponoć prema lokalnom vremenu u Siriji je na snagu stupio prekid vatre

sirija rat
Točno u ponoć prema lokalnom vremenu u Siriji je na snagu stupio prekid vatre dogovoren između SAD-a i Rusije. Velika tišina nadvila se nad Sirijom, po prvi put nakon više godina rata, potvrđuju izvori. Sama činjenica da je primirje odmah uspješno stupilo na snagu i da, za sada, nema informacija o kršenjima, je velika stvar.

Podsjetimo, primirje se ne odnosi na terorističke skupine kao što su ISIL i Al-Nusra Front. Tijekom jučerašnjeg dana UN Vijeće Sigurnosti jednoglasno je usvojilo rezoluciju u kojoj se poziva sve sukobljene strane da prihvate prekid vatre.

Navodi se kako će Rusija i SAD zajedno nadzirati primirje u Siriji te će razmjenjivati informacije po tom pitanju.

Specijalni izaslanik UN-a za Siriju, Staffan De Mistura, rekao je jutros na konferenciji za novinare u Ženevi kako su žarišta u Siriji "odjednom utihnula" nakon ponoći. Samo dan prije vodili su se žestoki sukobi. Opozicijski izvori također javljaju kako je "neuobičajena tišina" zavladala velikim sirijskim gradovima.

Za očekivati je moguća kršenja prekida vatre, no najvažnije pitanje biti će koliko će dugo takva kršenja trajati i hoće li se moći brzo staviti pod kontrolu. Mnogi su skeptični, no možda se primirje ipak održi, što bi bila izuzetno pozitivna vijest za narod Sirije.

Ovo je samo još jedan pokušaj u nizu, ali definitivno najambiciozniji pokušaj do sada i izgleda da obje strane, po prvi puta, zaista žele konkretan prekid vatre.