Tko je pilot koji je namjerno srušio Germanwingsov avion?

pad zrakoplova, zrakoplov
...na jugu Francuske poginulo 150 ljudi, u njegovoj kući u njemačkoj gradu Montabauru policija je započela pretres.

Dvadesetosmogodišnji Andreas Günter Lubitz posao u Germanwingsu dobio je u rujnu 2013. godine i iza sebe ima 630 sati letenja, potvrdio je na konferenciji za novinare Carsten Spohr, izvršni direktor Lufthanse.

Nakon školovanja neko vrijeme bio je vježbenik Lufthanse, a letio je i za Condor. Prošle godine na jesen obnovljena mu je licenca.

Lubitz je prije šest godina na par mjeseci bio prekinuo obrazovanje, a što su bili razlozi Spohr nije rekao, jer je medicinska dokumentacija tajna.

"U narednim godinama položio je sve testove i ispite, te je 100 posto zadovoljio sve uvjete za letenje. Bio je savršen", kazao je šef Lufthanse.

Nakon što je otkriven identitet kopilota, jake policijske snage stacionirale su se ispred njegove obiteljske kuće u Montbauru, gdje je živio s roditeljima. Imao je i stan u Düsseldorfu.

U tijeku je pretres kuće.

Tih i samozatajan

Poznanici i prijatelji o njemu imaju samo lijepe riječi. Kažu da nije pokazivao znakove depresije.

"Bio je sretan što je dobio posao u Germanwingsu. Stvarno je dobro radio svoj posao", kazao je Lubitzov kolega i član letačkog kluba Peter Ruecker.

"Pomalo tih i samozatajan, ali uvijek prijateljski raspoložen", opisuje Ruecker kolegu.

Kako je navedeno na njegovom Facebook profilu, volio je avijaciju i muziku.

"Njegov veliki san bio je bio postati pilot. Silno je to želio i postigao je taj cilj", rekla je jedna od susjeda u Montabaureru.

Danas.hr