Tisuće židova prosvjeduje protiv obveznog vojnog roka, ima uhićenih

izrael prosvjed
izrael prosvjed

... s policijom i prouzročivši prekid prometa u dijelu grada, izvijestio je novinar AFP-a.

Prosvjednici su zapriječili jedan od glavnih prilaza i izlaza iz Jeruzalema u smjeru Tel Aviva te glavnu prometnicu u gradu kojom vozi tramvaj. Prosvjednici su se sukobili s policijom, koja ih je pokušala rastjerati, ali i s prolaznicima koji su bili ljutiti zbog prekida prometa.

Uhićeno je najmanje desetak prosvjednika, rekao je glasnogovornik policije Micky Rosenfeld. Policija opisuje prosvjednike kao pripadnike radikalne vjerske struje koji već tjednima negoduju zbog obveznog služenja vojnog roka koje je na snazi u Izraelu.

Još u četvrtak tisuće njih su izašle na ulice Jeruzalema i drugih gradova, prouzročivši iste probleme. Policija je tada uhitila 120 prosvjednika.

Ultraortodoksni židovi strogo održavaju propise judaizma na svim područjima svakodnevnog i duhovnog života. Novačenje smatraju izvorom iskušenja za mlade koji napuštaju svijet molitve i proučavanja vjere, kojemu se većina njih isključivo posvećuje.

Vojni rok je u Izraelu obvezan za sve iznad 18 godina, a traje dvije godine za žene, te dvije godine i osam mjeseci za muškarce.