FOTO  Tisuće vjernika slavilo Božić u Betlehemu

Za palestinske domaćine, ovogodišnji blagdan posebno je radostan, jer su nevolje izraelske okupacije koja je u prošlim godinama bacala sjenku nad proslavama Božića, ublažene nedavnim priznanjem nezavisne države Palestine, perenosi AP.

U svom tradicionalnom božićnom obraćanju, vodeći rimokatolički svećenik u Svetoj zemlji, latinski patrijarh Fouad Twal, izjavio je da je put prema slobodi još dug, ali da su ovogodišnje proslave nedvojbeno radosne jer slave "rođnje Krista, našeg Gospodina, i rođenje države Palestine."

"Put (ka državnosti) još je dug i zahtijevat će ujedinjene napore", poručio je Twai, palestinski državljanin Jordana, u sjedištu patrijaršije u jerusalemskom Starom gradu.

On je nakon toga predvodio povorku u Betlehemu, Isusovom rodnom mjestu.

Twai je ušao u biblijski grad kroz masivnu metalnu kapiju u barijeri koju je Izrael izgradio između Jerusalema i Betlehema tijekom vala palestinskih samoubilačkih napada u prošlom desetljeću. Izraelska vojska, koja kontrolira prelaz, priopćila je da je olakšala ograničenja za ovogodišnju blagdansku sezonu.

Na stotine ljudi pozdravilo je Twala na trgu Manger, ispred Crkve Kristovog rođenja. Raspoloženje je bilo blagdansko tijekom dana, dok su djeca bila odjevena u blagdanske kostime ili kao Djeda mrazovi, a orkestri su svirali ulicama.

Nakon što je pala noć, krcati trg Manger obasjan je nizom svjetiljki i 17 metara visokim Božićnom drvetom.

Proslave tijekom dana i noći dovele su do ponoćne mise u crkvi Svete Katarine, u blizini Crkve Kristovog rođenja iz četvrtog stoljeća, sagrađene iznad pećine za koju tradicija navodi da je Isus rođen u njoj.

Fena