Tisuće djece u regiji prisilno radi, nalaze se u opasnim okruženjima! Krše se temeljna ljudska prava

 Tisuće djece u regiji prisilno radi, nalaze se u opasnim okruženjima! Krše se temeljna ljudska prava
Procjenjuje se da diljem svijeta radi oko 211 milijuna djece između 5 i 14 godina.

Svjetski dan borbe protiv izrabljivanja djece obilježava se diljem svijeta. Prvi put obilježen je 12. lipnja 2002. godine, piše Buka.

Milijuni djevojčica i dječaka u cijelom svijetu zaposleni su, a više od polovice te djece izloženo je najgorim oblicima dječjeg rada, kao što su rad u opasnim okruženjima, ropstvo ili drugi oblici prisilnog rada. Toj djeci uskraćeno je adekvatno obrazovanje, zdravlje, slobodno vrijeme, uz kršenje njihovih temeljnih prava i sloboda.

Smatra se da su djeca na prisilnom radu kada su premladi za rad i premali da donesu odluku o zapošljavanju. Djeca na prislinom radu nemaju temeljna ljudska prava kao što su sloboda kretanja i izražavanja, fizički i psihički su zlostavljana, emotivno su traumatizirana te ne mogu pobjeći iz takv situacije.

Organizacija Save the Children (Spasimo djecu) podsjeća, na današnji dan da je tisuće djece u regiji svakodnevno izloženo prisilnom prosječanju i životu na ulici.

"Još veći broj njih u opasnosti je da postanu djeca uključena u život ili rad na ulici", navodi Orgnizacija.

Istraživanja pokazuju da se ta djeca suočavaju s brojnim poteškoćama u svakodnevnom životu. Dnevno provedu od tri do devet sati na ulicama, bez obzira na vremenske uvjete, često sami.

"Rijetko ili neredovito pohađaju školu, njihovi roditelji ili skrbnici uglavnom su nezaposleni, neobrazovani i sa izuzetno niskim mjesečnim prihodima. Obitelj se, u velikoj mjeri, oslanja na prihode od prikupljanja sirovina, socijalnu pomoć, prosjačenje ili prodaju na ulicama. To su djeca iz disfunkcionalnih obitelji koje žive u siromaštvu, neformalnim naseljima, mnoga su pravno nevidljiva, prepuštena sama sebi i izložena različitim oblicima eksploatacije", stoji u istraživanju koji je prenijela Buka.