Timošenko poziva Ukrajince da ustanu protiv odustanka od EU-a

Julija Timošenko, ukrajina, eu, odvjetnik Serhij Vlasenko
Zatvorena ukrajinska oporbena čelnica Julija Timošenko u petak je pozvala svoje zemljake da izađu na ulice i prosvjeduju protiv odluke predsjednika Viktora Janukoviča da odustaje od planova približavanja Europskoj uniji i okrene se savezništvu s Rusijom.

Nekoliko stotina prosvjednika okruženih specijalnom policijom okupilo se u središtu Kijeva i prije emotivna poziva Julije Timošenko. Mahali su EU-ovih zastavama i izvikivali protuvladine slogane.

Ti su prosvjedi podsjetili, piše Reuters, na tzv. Narančastu revoluciju kojoj je na čelu bila i Timošenko. No broj okupljenih nije usporediv s desecima tisuća prije devet godina. Vjeruje se da će se više ljudi okupiti u nedjelju, za kad je zakazan veliki oporbeni skup.

"Pozivam sve ljude da reagiraju na ovu (vijest) kao na državni udar: izađite na ulice", napisala je 52-godišnja političarka u pismu što ga je novinarima pročitao njezin odvjetnik Serhij Vlasenko.

U odvojenoj izjavi Timošenko kaže kako je poželjela, kad je čula da vladin zaokret, "da jednostavno ubije", Janukoviča.

Politički zaokret nakon osam godina priprema da potpiše ugovor o trgovini i suradnji s EU-om, što je bilo zakazano za 29. studenoga, posljedica je gospodarske stvarnosti, rekao je premijer Mikola Azarov na sjednici parlamenta.

Zemlja od 46 milijuna stanovnika u golemim je dugovima i dogodine mora pronaći 17 milijarda dolara za ruski račun za plin te za otplatu dugova, među ostalim i 3,7 milijarda dolara Međunarodnome monetarnom fondu.