FOTO/VIDEO  Terorizam u Londonu: Odjekivale eksplozije, desetine povrijeđeno, ima i mrtvih

terorizam
Svjedoci su kazali kako se kombi popeo na trotoar i jednostavno počeo gaziti pješake. Zbog ovog incidenta promet na mostu je u potpunosti obustavljen.

BBC također javlja kako je vozač išao brzinom od 80 kilometara na sat, a da je najmanje 20 osoba povrijeđeno nakon što je na njih naletio kombi.

Kako javlja BBC najmanje jedna osoba je smrtno stradala nakon što je sinoć kombi na londonskom mostu počeo gaziti ljude, a više od 20 je povrijeđeno.

Istovremeno na drugom kraju grada desio se u Borough Marketu kada je kako prenosi AFP nekoliko osoba uz korištenje noževa i mačeta napalo lokalno stanovništvo.

U gradu je opsadno stanje, a policija je i službeno objavila kako se radi o terorističkom napadu. Kako je objavila londonska policija na ulicama ovog grada mogli su se čuti i pucnjevi, nakon terorističkog napada.

Policija je kazala kako u dva "teroristička incidenta" u Londonu na mostu i Borough Marketu povrijeđeno na desetine osoba, a da je i jedna smrtno stradala.

Istovremeno desio se i treći incident i to u Vauxhall regiji, ali prema prvim informacijama on nije povezan sa napadima na mostu i Borough Marketu. Kako prenosi The Sun dva napadača su ubijena u obračunu sa policijom. Isti izvor navodi da su još tri osobe u bijegu.

Istovremeno Daily Telegraph navodi kako su odjekivale eksplozije u blizini Borough Marketa.

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan je osudio ove napade nazvavši ih kukavičkim i barbarskim.

- Policija u gradu odgovorila je na užasan teroristički napad. Moje misli su sa svima koji su pogođeni sinoćnjim dešavanjima i želim da pohvalim hrabre policajke i policajce koji su od sinoć na terenu. Još uvijek ne znamo sve detalje, ali osuđujem najoštrije ove napade, koji su kukavički i barbarski - kazao je između ostalog Khan.

Kako javlja Mirror, na interentu se pojavila peticija kojom se traži da premijerka Theresa May odgodi izbore koji su zakazani za utorak. Peticiju je u vrlo kratkom roku potpisalo nekoliko stotina ljudi.