Terorista iz Mostara uhićen u Bordeauxu

Riječ je o 48-godišnjem Alžircu koji je još 2001. godine uhićen u našoj državi pod sumnjom da je zajedno s još nekoliko osoba planirao napad na zgradu američkog veleposlanstva u Sarajevu, piše dnevni-list.ba.

Lahmar je potom, zajedno s još petoricom uhićenih (Mustafa Ait Idir, Hadz Boudella, Lakhdar Boumediene, Mohammed Nechle i Bensayah Belkacem) prebačen u zatvor Guantanamo na Kubi. Njih šestoricu javnost u BiH je zapamtila pod nazivom "Alžirska skupina", koju je BiH izručila američkim vlastima koje su imale informacije da su kao pripadnici međunarodne terorističke skupine pripremali napad na američke dužnosnike u BiH.

"Alžirska skupina"

Lahmar je iz Guantanama pušten tek 2009. godine, od kada živi u Francuskoj, a prije dva dana uhićen je pod sumnjom da je sudjelovao u regrutiranju boraca za terorističku organizaciju, takozvanu "Islamsku državu". Zajedno s Lahmarom iz Guantanama su 2009. godine puštena još četvorica članova "Alžirske skupine", jer je sud ustvrdio kako ne postoje dokazi da su planirali napade na Amerikance, premda je američko ministarstvo obrane imalo podeblji dosje o njihovom djelovanju u BiH, regiji, ali i u Iranu i Afganistanu. Lahmar se, kako piše u njegovom dosjeu, sastajao s nekim od glavnih ljudi Al-Qaede.

Lahmar je u BiH stigao ‘kroz' postrojbu "El Mudžahid", koja je, kasnije će se ispostaviti, napravila neke od najgnjusnijih ratnih zločina u BiH za koje će netko tek morati odgovarati. Ujedno je bio i pripadnik Alžirske terorističke skupine (GIA) s kojom je održavao stalne kontakte.

Lahmar je tokom 1996. radio u sklopu Visokog saudijskog komesarijata za pomoć (SHCR), nevladine organizacije s uredom u Mostaru, gdje se zadržao par godina. Brojne nevladine organizacije tada su bile pod prismotrom stranih i domaćih obavještajnih službi jer su služile kao paravan za organiziranje terorističkih aktivnosti. I strane i domaće obavještajne službe Lahmara su povezivale uz osobe koje su izvele teroristički napad u Mostaru 1997., no on službeno nikada nije optužen za sudjelovanje u tim napadima.

Podsjetimo, napad autobombom na zgradu MUP-a Herceg Bosne u Mostaru dogodio se u rujnu 1997. godine, godinu nakon što je Lahmar došao u Mostar. U napadu je teže i lakše ozlijeđeno 29 osoba, među kojima je bilo i troje policajaca. U eksploziji je uništeno 120 stanova, te 120 automobila. Ubrzo se mostarski ured SHCR-a zatvorio i Lahmar se prebacio u Sarajevo, a potom u Zenicu. Već je poznato da je kasnije uhićen i izručen SAD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uloga Zlatka Lagumdžije

Podsjetimo, zbog izručenja "Alžirske skupine" vodila se i istraga u BiH. Tužiteljstvo Županije Sarajevo, zbog nedostatka dokaza, 20. travnja 2010. donijelo je naredbu o obustavi istrage protiv Zlatka Lagumdžije, Tomislava Limova i više nepoznatih zaposlenika Centralnog zatvora Sarajevo i Federalnog ministarstva unutarnjih poslova.

Lagumdžija, Limov i više nepoznatih osoba bili su osumnjičeni za protupravno uhićenje i povredu ravnopravnosti građana. Lagumdžija je u to vrijeme (2001.) bio predsjedavajući Vijeća ministara BiH i našao se pod sumnjom da je organizirao i sudjelovao u "nelegalnom" izručenju pripadnika "Alžirske skupine" američkim vlastima. Danas se pokazuje da je Lagumždija ipak bio u pravu, jer je Lahmar ponovno uhićen. I to ponovno zbog terorizma! Samo ovaj put u Francuskoj.