Tenzije između Indije i Pakistana

Kašmir, indija, pakistan, eskalacija sukoba
Tenzije između nuklearno naoružanih rivala na ovom prostoru rastu još od kolovoza prošle godine nakon što je indijski premijer Narendra Modi otkazao mirovne pregovore. Od listopada izbijaju sve veći oružani sukobi.

Tijekom zadnjih tjedan dana najmanje 10 indijskih i pakistanskih vojnika i civila je ubijeno.

Samo za vrijeme jučerašnjeg dana oko 6,000 civila pobjeglo je s prostora indijsko kontroliranog Kašmira nakon što su sukobi već penetrirali i u civilne zone."Jedva smo pobjegli, ovdje je ratno stanje", rekao je jedan od stanovnika, Sham Kumar (54), u razgovoru za novinsku agenciju Reuters. "Pakistanske snage koriste dalekometno oružje. Ovo je prvi put da smo doživjeli ovako intenzivno granatiranje", rekao je.

Eskalacija nasilja dolazi svega nekoliko dana prije no što će američki državni tajnik John Kerry posjetiti Indiju. Spomenimo i to kako će Indiju kasnije ovog mjeseca posjetiti i američki predsjednik Barack Obama.

Rano jutros stižu vijesti kako su indijske i pakistanske snage ponovno razmjenjivale vatru na prostoru granice.

Podsjetimo, Indija i Pakistan - dugogodišnji rivali - vodili su dva rata oko većinski muslimanske regije Kašmir te sada jedni druge optužuju za eskalaciju sukoba koja je počela u listopadu, ali upravo zadnjih dana postaje intenzivna.

Indija dugi niz godina zamjera SAD-u činjenicu da su podržavali Pakistan. Unatoč tome što Obamina administracija sada želi popraviti odnose s Indijom, i obrnuto, nepovjerenje je i dalje prisutno.

Upravo o tome je bilo govora i za vrijeme nedavnog posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Indiji, tom prigodom je indijski premijer Modi zahvalio Rusiji što je uvijek "stajala uz Indiju", jasno se referirajući se na sukobe s Pakistanom.


Izvor: reuters.com