'Tata me skidao i dodirivao, brat me mazio kao da mu nisam sestra'

Nasilje nad djecom
Ilustracija/Hercegovina.info

Maloljetna J. M. (12) iz okoline Bogatića, koju je prije 11 godina krstio političar Ivica Dačić, ispričala je u tužiteljstvu “da je tata često bio pijan i da ju je milovao dok je bila naga, dok se brat prema njoj ponašao kao da mu nije sestra”.

Djevojčica, koja je prijavila oca I. M. (53) i brata U. M. (23) za seksualno zlostavljanje, i pred tužiteljem Višeg tužiteljstva u Šapcu ponovila je iskaz iz policije i opisala mučne detalje polnog uznemiravanja od strane svog oca i rođenog brata.

Tortura godinu dana

"Tata je često bio pijan. Kada bi došao kući u takvom stanju, tražio je da se skinem. Onda me je promatrao, mazio i dodirivao po grudima i stomaku. I po četiri, pet puta nedjeljno se to događalo. Istu stvar je počeo da radi i moj brat, kada je došao iz inozemstva. Prema meni se ponašao kao da mu nisam sestra. Nije me tjerao da se skidam, ali me je mazio" – ispričala je navodno žrtva i dodala da je sve to trpjela od kolovoza 2018.

S druge strane, osumnjičeni I. M. i J. M. u tužiteljstvu su negirali krivicu. Njihovo saslušanje u petak je trajalo satima, a završeno je u ponoć, poslije čega im je određen pritvor do 30 dana zbog sumnje da su počinili obljubu nad maloljetnom osobom.

 "Obojica su rekla da svojoj kćerki, odnosno sestri, nisu radila ništa neprimjereno. Brat je kazao da se nedavno vratio iz inozemstva, te da u razdoblju, za koji je ona navela da je bila zlostavljana, nije ni bio kod kuće" – kaže izvor Kurira.

On dodaje da je otac djevojčice izjavio “da prema njoj gaji očinsku ljubav i ništa više od toga”.

"Ponekad bih je golicao, ali to je bio vid ispoljavanja ljubavi prema djeci. Tako sam se igrao i s ostalom djecom. Ni na koji način je nisam zlostavljao i ne znam zašto me je lažno prijavila" – navodno je izjavio I. M. na saslušanju.

Brani muža i sina

Podsjetimo, J. M., koja je deveto dijete u obitelji, nedavno se požalila nastavnici u školi na oca i brata, a zatim je iz straha pobjegla kod svoje sestre u drugo selo. Rekla je i da je više puta pokušavala majci da kaže kroz što prolazi, ali da ona nije reagirala.

Majka djevojčice navodno također ne vjeruje da su njen suprug i sin zlostavljali J. M.

"Oni nisu krivi. U obitelji dođe do nekih problema, ali oni nisu radili takve stvari s mojom kćerkom" – rekla je majka.

I susjedi obitelji jučer su bile šokirane.
"I. M., istina, voli popiti i strogo je vaspitao djecu, ali teško nam je da povjerujemo kako je u stanju da ovako nešto učini" – kaže susjed.

Istraga

Tužitelj je naložio da se žrtva, ali i osumnjičeni podvrgnu psihološkom vještačenju. Također, naloženo je i saslušanje majke djevojčice, kao i drugih svjedoka.

"Djevojčicu je pregledao ginekolog. Nema ozlijeda koje bi ukazivale da je došlo do obljube. Ipak, to ne znači da nije trpjela druge oblike seksualnog nasilja. Očekujemo da tijekom istrage budu utvrđene sve činjenice" – kaže izvor i dodaje da je u slučaj uključen i Centar za socijalni rad.

I DIVAC BIO NA KRŠTENJU

Ova obiteljje do 2008. živjela u teškim uvjetima, a kuća im je bila izgorjela u požaru. Tada su, zahvaljujući donacijama, dobili novu kuću, a ključeve su im uručili Ivica Dačić, tadašnji ministar policije, i košarkaš Vlade Divac, tadašnji Dačićev savjetnik. Dačić je tom prilikom i krstio J. M., koja je imala godinu i po dana. Četiri godine kasnije, obitelji je isključena struja. Nakon pisanja medija, oni su ponovo dobili električnu energiju. Često su od dobrotvora, ali i države, dobivali hranu, kućne aparate, a jedna škola im je poklonila računalo. Humanitarne organizacije su im 2013. uručile i traktor u vrijednosti od 4.000 eura, prenose Nezavisne.