Talijani sljedećeg tjedna šalju vojsku na granicu sa Slovenijom i Austrijom

vojska italija

Na ovaj potez talijanske vlasti su se odlučile zbog izbjeglica, ali i terorizma, iako Italija za sada nije dobila nikakve prijetnje.

Neće biti dodatnih prijelaza za izbjeglice

Italija se nada da će na ovaj način situaciju držati pod kontrolom sustavnim provjeravanjem onih koji dolaze iz zemalja izvan schengenskog prostora.

"Vojnici će u suradnji s graničnom policijom nadzirati pogranične zone i luke, ali dodatni prijelazi na granicama za izbjeglice neće biti ponovno uspostavljeni", najavile su tršćanske vlasti.

Kao što piše Primorski dnevnik, 35 vojnika bit će poslano na bivši granični prijelaz u Trst, isto toliko u pokrajini Udine, te 20 u Goriziju.

Dodatne ovlasti slovenske vojske

I Slovenske oružane vlasti od danas dobivaju dodatne ovlasti kako bi se lakše nosile s izbjegličkom krizom. Nakon što je slovenski Ustavni sud u srijedu presudio kako referendum o izmjenama i dopunama Zakona o obrani nije potreban, izmjene po kojima se proširuju ovlasti vojske stupaju na snagu.

Dodatne ovlasti bit će vremenski ograničene i neće biti dulje od tri mjeseca.
Slovenska ministrica obrane Andreja Katič u srijedu je objasnila kako još nema potrebe pokretanja procesa za davanje dodatnih ovlasti i policijskim snagama. No, ako se situacija pogorša, Slovenija je spremna i na to. U tom slučaju će od parlamenta trebati dvotrećinsku većinu glasova.