Tajfun Haiyan ubio više od tisuću ljudi

tajfun, filipini, supertajfun Haiyan, čelnik UN-a, Sebastain Rhodes Stampa, vjetar brzine 275 km na sat
Glavna tajnica Crvenog križa Filipina Gwendolyn Pang rekla je da su pristigli preliminarni podaci o žrtvama iz Taclobana i Samara, područja najteže pogođenih tajfunom Haynanom. "Naše ekipe javljaju nam o najmanje 1000 tijela pogulih u moru pokraj Taclobana...U Samaru je oko 200 mrtvih. U tijeku je provjera podataka", izjavila je ona za Reuters.

Jedan od najsnažnijih tajfuna koji je ikada udario kopno pogodio je Filipine i razorio središnje pokrajine. Spasilačke ekipe pretražuju područja koja je poharao supertajfun Haiyan. Ceste u obalnom gradu Taclobanu u središnjoj pokrajini Leyte, jednom od najgore razorenih područja, ili su pod vodom ili je na njih palo drveće, dalekovodi i dijelovi otpuhanih kuća pa su blokirane. Na ulicama leže mrtva tijela.

"Posljednji put sam vidio nešto ovakvih razmjera nakon tsunamija u Indijskom oceanu", izjavio je Sebastain Rhodes Stampa, čelnik UN-ovog koordinacijskog tima za procjenu katastrofa koji je poslan u Tacloban. "Ovo su razaranja ogromnih razmjera", istaknuo je. Tajfun je vjetrom brzine 275 km na sat i valovima od 5-6 metara poharao središnje otoke Leyte i Samar u petak prije nego što je udario na sjeverni dio pokrajine Cebua i krenuo na zapad, prema otoku Boracayu, također turističkom odredištu, a kasnije pogodio otok Mindoro. Haiyan, supertajfun 5. kategorije, oslabio je i prešao u kategoriju 4 u subotu. Vlasti u 15 vijetnamskih pokrajina pripremaju se za udar Haiyana. Gotovo 300.000 ljudi je evakuirano na sigurnija područja u samo dvije pokrajine.