Švicarska neće izručiti Nasera Orića Srbiji

Švicarska neće izručiti Nasera Orića Srbiji
Kako je poslijepodne objavljeno na internetskim stranicama FOJ-a, ova odluka donesena je nakon što su Oriću, koji se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Ženevi, ranije tijekom dana predočeni zahtjevi za izručenje poslani iz Beograda i Sarajeva.

Orić je pritom izjavio kako pristaje na izručenje BiH, dok se mogućem izručenju Srbiji usprotivio.

Pritom su uzeti u obzir kriteriji propisani Europskom konvencijom o ekstradiciji, a i činjenice kako su navodni zločini koji se Oriću stavljaju na teret počinjeni na teritoriju BiH, te kako je on i državljanin te zemlje.

Švicarske vlasti su iz sigurnosnih razloga odbile precizirati kada će vratiti Orića u BiH, no izvjesno je kako mu ekstradicijski pritvor određen 11. lipnja istječe u petak.

Orić je u Švicarskoj uhićen 10. lipnja po tjeralici koju je za njim raspisala Srbija tereteći ga zbog navodnih ratnih zločina počinjenih nad Srbima u okolici Srebrenice u razdoblju od 1992. do 1995. godine.

Tužiteljstvo BiH je nakon uhićenja potvrdilo kako i ono vodi istragu protiv Orića te je stoga zatražilo da on bude vraćen u zemlju u kojoj je i do sada bio dostupan pravosudnim tijelima.

Oriću je zbog zločina nad srpskim civilima u okolici Srebrenice suđeno i pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i to na temelju zapovjedne odgovornosti, no on je tih optužbi pravomoćno oslobođen 2008. godine.

Hina