ŠVEDSKA Ukradene Dalijeve skulpture iz galerije, svaka vrijedi između 21.000 i 52.000 dolara

ŠVEDSKA Ukradene Dalijeve skulpture iz galerije, svaka vrijedi između 21.000 i 52.000 dolara
Arhiva/Hercegovina.info

Najmanje dvojica lopova opljačkali su eksponate iz umjetničke galerije u Stockholmu, priopćila je policija, dok su švedski mediji javili da su među ukradenim eksponatima 10 do 12 brončanih skulptura španjolskog umjetnika Salvadora Dalija.

Policija je priopćila da su „barem dva lopova“ ušli u galeriju Couler u centru Stockholma u četvrtak ujutro razbijajući ulazno staklo. Forenzički eksperti pretražuju galeriju u potrazi za tragovima, a do sada nitko nije uhićen.

Vlasnik galerije Peder Enstrom izjavio je švedskoj novinskoj agenciji TT da je alarm ugašen nakon četiri sata ujutru i da je policija stigla na mjesto pljačke kratko nakon toga.

Svaka od Dalijevih skulptura vrijedi između između 21.000 i 52.000 dolara i svaka je visoka do 50 centimetara, kazao je Enstrom za TT.

Skulpture - među kojima je nekoliko slavnih Dalijevih istopljenih satova na stablu - bile su izložene u galeriji 10 dana. Izložba je trebala biti zatvorena u subotu. Statue su nabavljene iz Švicarske, prenosi Associated Press.