Istražitelji iz Skoplja pronašli DNK ubojica

Nemaju bazu DNK podataka

Policija, teoretski, može saznati stotine detalja o porijeklu i životu ubojica, ali će njihov identitet ostati tajna sve dok ne uhite osobe čiji će se DNK poklopiti s pronađenim tragovima na mjestu ubojstva. DNK prikupljen tijekom istrage ne poklapa se s uzorcima pohranjenim u makedonskim bazama podataka, tako da će Skoplje morati zatražiti pomoć okolnih država, u nadi da bi se u tamošnjim arhivama mogao nalaziti ključ za rješenje dva tjedna duge misterije.

Profesor kriminologije Miodrag Labović s Fakulteta za sigurnost u Skoplju kaže da Makedonija nema bazu DNK podataka.

"U automobilu može biti pronađen veliki broj mikrotragova koji mogu biti uspoređeni s nečijom DNK samo kada se suzi krug osumnjičenih. Ali, kako je poznato, mi u Makedoniji nemamo DNK bazu i ti eventualno pronađeni mikrotragovi mogu biti uspoređeni samo s onima u bazi DNK podataka u drugim državama", rekao je Labović.

Iz Instituta za sudsku medicinu, gdje su se ranije radile analize biološkog materijala, kažu da je DNK profil samo polovica završenog posla u istrazi.
"Ovaj se profil mora tražiti u bazi podataka ili da se uzme materijal od onih osoba do kojih će istraga doći i da se usporedi s pronađenim materijalom. Sami DNK profili ne mogu ništa doprinijeti ukoliko se ne potvrdi nečiji identitet i da je taj zaista bio prisutan na mjestu ubojstva", izjavila je Biljana Janevska iz Instituta za sudsku medicinu.

Istraga u slijepoj ulici

U Makedoniji se sve češće čuju mišljenja da je istraga, zapravo, sada u slijepoj ulici te da će policiji biti potrebna ozbiljna pomoć iz inozemstva. Najčešće spominjani potencijalni spasitelji su agenti američkog Federalnog istražnog biroa. Istražitelje FBI-ja, za sada, nitko nije pozvao da dođu u Makedoniju, a vlasti u Skoplju poručuju da ni suradnja s okolnim državama nije dala nikakve opipljivije rezultate, što ostavlja ogroman prostor za spekulacije o motivima ubojstva, koji se kreću od terorizma do organiziranog kriminala.

Osmani: Američke službe uključiti u istragu

"Makedonska Vlada treba zatražiti pomoć američkih službi, jer policija i istražna tijela nemaju kapaciteta rasvijetliti petostruko ubojstvo u skopskom selu Smiljkovci", rekao je lider Nacionalnog demokratskog preporoda Rufi Osmani.
Osmani, koji predvodi parlamentarnu političku stranku makedonskih Albanaca, ističe da istraga tapka u mjestu što, kako kaže, stvara nesigurnost i zabrinutost, pišu makedonski mediji. Iz makedonske policije već danima nema službenog stava u kom pravcu se kreće istraga petostrukog ubojstva u skopskom selu Smiljkovci. Iako je makedonska policija na informativni razgovor pozvala više od sto osoba, za sada nema osumnjičenog za ovaj stravičan zločin.

Piše: G. Šimunović, agencije / Dnevni list