FOTO/VIDEO  Stravične i zabrinjavajuće vijesti iz Iraka

irak, ISIL, U proglasu ISIL-a, Sirija, Baquba, irak, irački premijer, Nouri al-Maliki, Bagdad, irak, ISIL, Ekstremisti iz ISIL-a, UNESCO, ratni zločin, kulturocid
U proglasu ISIL-a se također ističe: "Za one koji pitaju - tko ste vi? Odgovor: Mi smo vojnici Islamske Države Iraka i Sirije koji su uzeli na sebe povratak slave Islamskog Kalifata u borbi protiv nepravde i za dostojanstvo".

Proglas nastavlja: "Tko god nas je do jučer mrzio, siguran je, osim ako ne odbaci, bori se ili napusti Islam. Oni koji budu odbili našu vlast biti će ubijeni, razapeti ili će im se odsjeći ruke i noge".

Ova srednjovjekovna vlast objašnjava zašto je preko 500,000 stanovnika Mosula (u gradu od oko 1,6 milijuna ljudi) odmah napustilo grad čim je kontrolu preuzeo ISIL - mnogi su pobjegli u pravcu Iračkog Kurdistana, regije koja je možda u ovom trenutku i najsigurnija. Štoviše, Kurdi su zauzeli grad Kirkuk, većinski kurdski grad izvan granice autonomne pokrajine Irački Kurdistan, ali grad koji je dugo vremena bio zapravo i veliki cilj iračkih Kurda - sada su situaciju iskoristili za svoju korist.

Situacija u Mosulu poprilično je mirna zadnja dva dana - nema sumnje kako je mržnja prema Malikiju, naročito kod dijela sunitske populacije, rezultirala time da su neki i pozdravili dolazak ISIL-a čemu svjedoče i video snimke koje prikazuju ISIL-ovu paradu na ulicama Mosula.

Dok traje ISIL-ova ofenziva u Iraku, njihova teroristička aktivnost u Siriji i dalje je aktualna. Tijekom današnjeg dana došlo je do eksplozije auto-bombe u istočnom sirijskom gradu Mayadeen, blizu iračke granice, pri čemu je ubijeno, prema lokalnim izvorima, preko 30 ljudi. Podsjetimo, na istoku Sirije ISIL se sukobljava s drugim islamističkim militantima u borbi za teritorij koji više nije pod kontrolom Damaska.