Strana izvješća o situaciji u Hrvatskoj

 Tihomir Orešković, Vlada, Hrvatska zemlja, ministri, Hrvatska zemlja,  Tihomir Orešković, Vlada RH, Vlada Republike Hrvatske,  Tihomir Orešković, HDZ Hrvatske, izvješće stranih agencija, Hrvatska
Svjetske agencije u četvrtak su prenijele vijest o padu hrvatske vlade uzrokovanom izglasavanjem nepovjerenja premijeru Tihomiru Oreškoviću.

Stranka koja je pokrenula opoziv, konzervativni HDZ, pomagala je pri postavljanju tehnokratskog premijera Tihomira Oreškovića prije 5 mjeseci, no razišli su se nakon slučaja sukoba interesa predsjednika HDZ-a i prvog potpredsjednika Tomislava Karamarka, drži britanski Reuters.

Reuters navodi kako je Hrvatska s velikom nezaposlenošću i javnim dugom jedna od najslabijih ekonomija u Europskoj uniji, te da će prijevremeni izbori usporiti reforme potrebne za spašavanje krhkih javnih financija, poboljšanje investicijske klime i poticanje rasta koji je krenuo nakon šest godina recesije.

Njemački DPA također prenosi kako je glas o nepovjerenju pokrenuo HDZ, veći partner u koaliciji, usred svađe s nestranačkim Oreškovićem i partnerima, samo šest mjeseci nakon preuzimanja vlasti.

HDZ očekuje teška borba za skupljanje 76 od 151 glasova za novog premijera, ministra financija Zdravka Marića, u roku od mjesec dana, piše dpa.

Američki Bloomberg piše kako je izglasavanje nepovjerenja Tihomiru Oreškoviću i njegovoj vladi produbilo politički metež u najnovijoj članici Europske unije nakon izbora u studenom, te također navodi kako će to odgoditi planirane reforme za spašavanje državne ekonomije koja je kroz rekordnu šestogodišnju recesiju pala za 12 posto.

Usprkos padu vlade, državni dug u eurima do 2025. u četvrtak je pao za pet baznih bodova, na 3,82 posto, piše Bloomberg, dodavši kako je po anketi Ipsos Pulsa HDZ trenutno izjednačen sa SDP-om na 29 posto.

Opterećen sukobima dvije vladajuće stranke, Orešković je planirao mjere koje su uključivale rezanje proračunskog deficita i javnog duga, te prodaju državne imovine kako bi se stvorio prostor za rast gospodarstva, zaključuje Bloomberg.

Srbijanski Tanjug prenosi izjavu Bože Petrova koji je nakon izglasavanja nepovjerenja premijeru Oreškoviću rekao da smatra da ovoj vladi nije dana istinska prilika, te da je uvjeren da će novi izbori biti održani na jesen jer je takva praksa u svim demokratski razvijenim državama. Petrov je upozorio javnosti da se danas pokazalo tko s kim odlučuje u Hrvatskoj, a to su HDZ i SDP, piše Tanjug.

Slovenska STA u članku naslovljenom »Tihomir Orešković - vrhunski menadžer i neuspješan premijer« donosi biografiju bivšeg premijera, navodeći kako se nije mnogo čulo o njegovim političkim i filozofskim uvjerenjima, no da je podržavao svoje ministre i kad su u međunarodnim krugovima bili kritizirani zbog radikalno desnih pogleda.

HDZ je očekivao da će u vladi dobiti podršku Oreškovića za sve svoje planove, no kako je spor izbio ubrzo nakon formiranja vlade, pri imenovanju prvog čovjeka Sigurno-obavještajne agencije, piše STA.

Srbijanska novinska agencija Beta prenosi Oreškovićevu izjavu da je »malo tužan« i da nije očekivao takav rasplet, te navode kako je HDZ-ov razlog za rušenje Oreškovića bilo to što se okrenuo protiv stranke koja ga je dovela za predsjednika vlade, te zbog navodne zloupotrebe obavještajnog aparata, što je Orešković odbacio.