KORONAVIRUS Prenosi se kašljem i spolnim odnosom

Novi koronavirus 2019-nCoV dijagnosticiran je u Saudijskoj Arabiji jednoj medicinskoj sestri iz Indije.

Prvi je slučaj zabilježen i u Singapuru. Nakon što je u prosincu prvi put izviješteno o novom virusu u provinciji Hubei, odnosno gradu Wuhanu, sada se proširio na gotovo sve kineske pokrajine. Slučajevi zaraženih prijavljeni su i u Japanu, na Filipinima, u Južnoj Koreji, na Tajvanu, u Tajlandu, SAD-u. Dva kineska državljanina hitno su jučer primljena u bolnicu u Glasgowu u Škotskoj. Predsjednik komisije Svjetske zdravstvene organizacije koja se bavi koronavirusom dr. David Heymann izjavio je da se on prenosi s čovjeka na čovjeka puno lakše nego što se do sada mislilo. Navodi Večernji list.

Izvor zaraze – zmije?

– Sada vidimo kako se širi druga i treća generacija virusa. To konkretno znači da je netko tko je zaražen virusom od životinje nositelja virus prenio na nekoga drugoga, a taj pak na treću osobu. Dr. Heymann rekao je i da se isprva činilo kako se virus s čovjeka na čovjeka prenosi dodirima u obitelji, ali sada ima dokaza da se prijenos događa i puno blažim kontaktom, kašljem ili kihanjem. No, prema statistikama, ipak nije toliko smrtonosan kao SARS. Kineske su vlasti uvele restrikcije putovanja i u Ezhou, a to je treći grad nakon Wuhana i Huangganga. Kineski znanstvenici genskom su analizom novog koronavirusa 2019-nCoV, koji je do sada ubio najmanje 17 i zarazio više od 600 ljudi, zaključili da je velika vjerojatnost da su njegov izvor zmije. Konkretno, to bi mogle biti vrste kineski krait i kineska kobra. Prva je vrlo otrovna zmija koja živi u središnjoj i južnoj Kini te u Jugoistočnoj Aziji.

Koristeći uzorke virusa koji su izolirani iz organizama pacijenata zaraženih novim koronavirusom, kineski su znanstvenici uspjeli odrediti njegov genetski kod te su ga mikroskopski uvećali i fotografirali. Patogen koji je razlog za pandemiju upućuje na to da je novi koronavirus u istoj porodici, podsjetimo, kao i onaj koji uzrokuje SARS. Prva su skupina zaraženih novim virusom bili radnici ili kupci na lokalnoj tržnici u Wuhanu na kojoj se prodaju morski plodovi, ali i mesne prerađevine i druge, žive životinje, od pilića, magaraca, ovaca, svinja do deva, lisica, jazavaca, štakora, ježeva i reptila, a kako nije zabilježeno da koronavirus može zaraziti morske životinje, najvjerojatnije je da su njegov izvor druge životinje s te tržnice. U časopisu Journal of Medical Virology objavljena je i nova studija koja snažno podupire upravo takav scenarij. Genetski je 2019-nCoV najsličniji dvama “SARS-olikim” koronavirusima koje prenose šišmiši pa se u početku mislilo da je neki od tih virusa mutirao i prešao na čovjeka. No nakon detaljnije analize prihvaćeno je da bi novi koronavirus ipak mogao potjecati od zmija. One u divljini često love šišmiše, a dokazano je da su se zmije iz porodice otrovnih guževa prodavale na tržnici koja je izvorište zaraze u Wuhanu pa se tako razvila teorija da je 2019-nCoV prešao sa šišmiša na zmije, a onda na čovjeka. Ipak, nije jasno kako se virus mogao prilagoditi i toplokrvnoj i hladnokrvnoj životinji. Da bi se teorija potvrdila, treba obaviti temeljite analize i životinja koje se prodaju na tržnici te zmija i šišmiša iz divljine.

Prognoze nemoguće

Ako Svjetska zdravstvena organizacija novi koronavirus proglasi globalnom prijetnjom za zdravlje ljudi, može preporučiti svim zemljama mjere zaštite od te bolesti, među kojima i neke obvezujuće. No, u svakom slučaju, kako kaže dr. Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, neke su zemlje već sada poduzele mjere toliko restriktivne da ih SZO nikad ne bi preporučio. – SZO inače u svojim mjerama teži minimalno opterećujućim mjerama i, recimo, nikada ne bi rekao da treba zatvoriti granice neke države – objašnjava dr. Kaić. Ono što preporučuje voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti spomenutog zavoda generalne su mjere zaštite od zaraznih bolesti – često pranje ruku, izbjegavanje nezaštićenog spolnog odnosa s osobama nepoznatog zdravstvenog stanja i pribora za injektiranje lijekova (ili ilegalnih opojnih sredstava) te konzumiranje pravilno termički obrađenih namirnica. I u svojem priopćenju iz HZJZ-a navode mjere zaštite, među kojima i izbjegavanje bliskog kontakta sa živim ili uginulim životinjama. Prijenos s čovjeka na čovjeka je dokazan, ali ne i njegov način za što će trebati, poručuje dr. Kaić, dosta vremena kako bi se ga se proučilo i dokazalo znanstvenim studijama.

– Za sada se zna da je put prijenosa kapljični jer riječ je o bolesti dišnog sustava, ali ne možemo isključiti ni sve druge puteve prijenosa, ni spolni ni prijenos krvlju – govori dr. Kaić i dodaje da je iz porodice koronavirusa i SARS, a slučajevi zaraze SARS-om javljaju se sporadično na Bliskom istoku, te MERS koji je jednostavno nestao nekoliko mjeseci nakon što se proširio. Što će biti s ovim koronavirusom, nemoguće je prognozirati, zaključuje dr. Kaić.

Što treba znati o koronavirusu

1. Što su koronavirusi i kako se prenose To je skupina virusa uobičajena za životinje, a za neke je poznato da mogu zaraziti i ljude. Najpoznatiji su virusi MERS i SARS koje na ljude mogu prenijeti životinje. WHO navodi da se MERS počeo širiti s deva, a SARS s mačaka. Virus se među ljudima prenosi u kontaktu s izlučevinama, novi koronavirus još je nepoznanica i za stručnjake.

2. Koje simptome izaziva novi koronavirus Simptomi koji su sada zabilježeni kod oboljelih su povišena temperatura, kašalj, otežano disanje, grlobolja, curenje iz nosa... Može podsjećati na običnu prehladu, izaziva ozbiljne bolesti dišnog sustava poput upale pluća ili bronhitisa, a posebno je opasan za osobe slabijeg imunološkog sustava, djecu te starije osobe.

3. Kako se liječi koronavirus Problem je što univerzalni tretman za liječenje koronavirusa na postoji, nego se samo radi na ublažavanju simptoma te liječnici oboljelima prepisuju lijekove protiv bolova ili za snižavanje tjelesne temperature. Prema preporukama, važno je piti puno tekućine, mirovati i spavati što je više moguće, a simptomi se nipošto ne smiju ignorirati.

4. Kako spriječiti svjetsku zarazu S obzirom na to da i dalje ne postoje cjepiva za ovu porodicu virusa, rizik od obolijevanja može se smanjiti samo izbjegavanjem oboljelih ljudi. Nakon boravka u gužvi treba često prati ruke te ne dodirivati oči, nos i usta. Oni koji su bolesni trebaju prekriti nos i usta te se truditi ne zaraziti osobe oko sebe. Od bolesti se moraju posebno čuvati trudnice.

5. Mogu se zaraziti i kućni ljubimci S obzirom na to da je riječ o virusima koji su specifični za životinje, u opasnosti od zaraze su i kućni ljubimci. Mogu se zaraziti psi i mačke, a ponekad dolazi do smrtonosnih bolesti. Mačji infektivni peritonitis izaziva simptome nalik gripi, ali i zatajenje organa, a takozvani pantropni pseći koronavirus može biti poguban za pse.