Što se dogodilo bivšem ruskom špijunu? Pronađen u nesvijesti na klupi, u kritičnom je stanju

SERGEJ SKRIPAL, špijun, RUSKI ŠPIJUN
Kremlj je u utorak priopćio da je spreman surađivati s Velikom Britanijom ako ona zatraži pomoć u istrazi incidenta oko bivšeg ruskog dvostrukog agenta koji je pronađen u teškom stanju nakon izlaganja nepoznatoj supstanci.

Sergej Skripal, koji je nekoć bio pukovnik u ruskoj vojnoj obavještajnoj službi GRU, u kritičnom je stanju i nalazi se u u bolnici u utorak nakon što je bio izložen nepoznatoj supstanci u južnoj Engleskoj.

"Nitko nam nije uputio takav zahtjev", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odgovarajući na pitanje novinara jesu li britanske vlasti zatražile pomoć od ruskih. "Moskva je uvijek otvorena za suradnju", rekao je.

Zamoljen da komentira nagađanja britanskih medija da je Rusija otrovala Skripala, Peskov je rekao: "Nije im dugo trebalo".

Nazvavši taj incident "tragičnom situacijom", kazao je da Kremlj nema informacije o tome što se dogodilo.

"Nemamo informacije o tome koji bi mogao biti razlog (incidenta), što je ta osoba radila i s čime bi to moglo biti povezano", istaknuo je Peskov.

Također je rekao da ne zna je li Skripal službeno i dalje ruski građanin.

Pronašli ga na klupi
Britanska protuteroristička policija pomaže u istrazi utvrđivanja što je izazvalo Skripalovu bolest, izjavio je u utorak najviši britanski časnik zadužen za protuterorizam Mark Rowley.

Policija je u nedjelju na klupi u trgovačkom centru u gradu Salisburyju pronašla dvije osobe u nesvijesti - 66-godišnjeg bivšeg špijuna i 33-godišnju ženu. Dobivaju liječničku pomoć zbog "izloženosti nepoznatoj supstanci" a i dalje su u kritičnom stanju, potvrdila je policija.

"To je vrlo neobičan slučaj i važno je utvrditi što je izazvalo bolest što je prije moguće", kazao je Rowley za radio BBC.

Sergej Skripal dobio je azil u Velikoj Britaniji nakon razmjene špijuna između SAD-a i Rusije 2010., objavio je BBC u ponedjeljak.

Odnosi između Britanije i Rusije zategnuti su od ubojstva bivšeg agenta KGB-a Aleksandera Litvinjenka u Londonu 2006. Britanska istraga utvrdila je da je njegovo ubojstvo vjerojatno odobrio predsjednik Vladimir Putin.

Skripal, bivši pukovnik u ruskoj vojnoj obavještajnoj službi, osuđen je u Rusiji 2006. po optužnici da je špijunirao za britansku obavještajnu agenciju MI6 na 13 godina zatvora. Pomilovan je 2010. u okviru razmjene špijuna sa Sjedinjenim Državama, prema tadašnjim medijskim izvješćima. (Hina)

dnevnik.hr