Stanje je sve gore: Požar u sjevernoj Kaliforniji uzeo sedmu žrtvu, vjetrovi se šire

kalifornija
Sedma osoba poginula je u subotu u sjevernoj Kaliforniji u požarima, a stanje je dodatno otežano jer su vjetrovi noću ojačali za 25 posto, objavili su dužnosnici koji su zatražili pomoć saveznih vlasti dok se tisuće vatrogasaca bore s vatrom, prenose u nedjelju agencije.

Lokalne vlasti naredile su nove evakuacije dok se vatrogasci bore s visokim temperaturama i silovitim vjetrovima. Požar Carr, nekih 261 kilometar sjeverno od Sacramenta, uzeo je život radnika dalekovoda u subotu, navodi CBS pozivajući se na izvore korporacije PG&G.

Riječ je o jednome od najrazornijih požara u povijesti Kalifornije, koji je dosad usmrtio šest osoba, uključujući baku i dvoje djece, vatrogasca i vozača buldožera. Izazvao ga je 26. srpnja vatreni vrtlog koji se kretao nošen vjetrovima brzine od 230 kilometara na sat, poput jakog tornada, čupajući drveće i električne vodove.

No Carr je samo jedan od još 17 velikih požara koji haraju šumama suhim kao žeravica i punim stabala koje je uništila suša od 2011. do 2017. Ovogodišnji požari u Kaliforniji mogli bi biti najgori od 2008. u smislu opožarenih površina. Druga dva požara, skupno nazvana Mendocino Complex, spalila su okruge Mendocino, Lake i Colusa, nedaleko od San Francisca.

Guverner Kalifornije zatražio je pomoć savezne vlade u subotu, dok se tisuće vatrogasaca nastavljaju boriti, piše agencija dpa. "Borba protiv tih neprestanih požara zahtijeva Herkulove napore", rekao je Jerry Brown u zahtjevu Bijeloj kući nakon što je obišao stradala područja. "Više će savezne pomoći biti potrebno odmah kako bi se smanjila prijetnja javnome zdravlju i sigurnosti".

Ove godine šumski požari spalili su veće površine nego što je uobičajeno u "požarnoj sezoni", rekao je Ken Pimlott, zapovjednik vatrogasaca Cal Fire. Prošli tjedna požari u Kaliforniji spalili su oko 117.300 hektara, što je više nego dvostruko od petogodišnjeg prosjeka u tom razdoblju, navodi Cal Fire.