Srbija zbog kosovske vojske traži hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a

Vijeće sigurnosti UN, Srbija, kosovo, un, kfor, vlada Srbije, glavni tajnik UN-a, un, veto na dokument , Srebrenica, rezolucija UN, Vijeće sigurnosti UN, veto na dokument , Rusija
...na njoj može postojati samo jedna oružana sila, a to je KFOR", poručio je Vulin

Srbijanska vlada zatražit će hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda zbog namjere kosovskih vlasti da formiraju oružane snage.i pogoršanja sigurnosno - političke situacije na Kosovu, izjavio je ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

On je na press konferenciji naveo da je Vlada zabrinuta zbog produbljivanja nesigurnosti na Kosovu zbog čega je na izvanrednoj sjednici vlade dan prije vicepremijer Aleksandar Vučić tražio izvješće u vezi sa usvojenim prijedlogom u Prištini da se formira kosovska vojska.

Obraćanju Vlade VS UN uslijedi tće nakon zabrane pojedinim oporbenim dužnosnicima iz Srbije da provode izbornu kampanju u sjevernom djelu Kosova, krize zbog uhićenja i pritvaranja srpskog političara Olivera Ivanovića osumnjičenog za ratne zločine, kamenovanja srpskih hodočasnika, paljenja srpske zastave na početku nogometne utakmice reprezentacije Kosova i Haitija i posebno zbog prihvaćanja prijedloga u Prištini o transformacije kosovskih sigurnosnih snaga u kosovku vojsku.

Po ocjeni Vulina sve ovo, a pogotovo najave oružanih snaga moralo bi zabrinuti čitavu međunarodnu zajednicu..

"To je neprihvatljivo i protivno Rezoluciji 1244, u kojoj se jasno kaže da ne može postojati vojska na prostoru Kosova i Metohije. To je teritorij pod upravom UN i na njoj može postojati samo jedna oružana sila, a to je KFOR", poručio je Vulin.

Prema njegovim riječima, Kosovo ne može imati svoju vojsku jer je taj teritorij pod upravom UN i može postoji samo jedna oružana sila, a to je KFOR.

Vulin je naglasio da vlada Srbije traži hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti o poštivanju Rezolucije 1244 i najnovijih dešavanja na Kosovu gdje su Srbi sve nesigurniji i uznemireniji.

Hina