Srbija u vojnom savezu s Ukrajinom i Rusijom

Srbija se kao promatračica službeno pridružila vojnom savezu ODZS-u, organizaciji koja vojno povezuje brojne članice bivšeg SSSR-a. Osim Rusije, u njoj su i Bjelorusija, Kazahstan, Tadžikistan i Uzbekistan. Tako je odlučeno na zasjedanju Savjeta Parlamentarne skupštine ODZS-a (Organizacije dogovora o zajedničkoj sigurnosti).

Bez obzira na mišljenja analitičara, ruski mediji ističu da je Rusija time postigla mnogo u geopolitičkom prodoru na jug Europe te u države izvan bivšeg Sovjetskog Saveza, a da je Srbiji ojačana pozicija prema Kosovu. Nagađa se i o postavljanju vojnih raketa. Ipak srbijanski mediji ističu da je u Srbiji od 2007. godine na snazi Deklaracija o vojnoj neutralnosti u odnosu na sve postojeće vojne saveze.

Uostalom, kako je izjavio i generalni sekretar ODZS-a Nikolaj Bordjuža - rano je govoriti o punopravnom članstvu u tom vojnom savezu i pojasnio da Srbiji nije dodijeljen status promatračice u samoj organizaciji, nego samo u okvirima djelatnosti njenih zakonodavnih organa.

Večerni list