Srbija: Tjednik NIN prinuđen promijeniti naslovnicu zbog Vučićeve fotografije

vučić , fotografija, NIN

Beogradski tjednik NIN pojavio se danas u prodaji s bijelom naslovnicom nakon što je, zbog žestokog pritiska državnih i partijskih dužnosnika vladajuće koalicije i dijela javnosti, njemački vlasnik NIN-a Ringier Axel Springer odlučio povući naslovnicu na kojoj je arhivska fotografija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića ispred cijevi snajperske puške na jednom sajmu oružja.

Fotografija naslovnice objavljena je u srijedu kao najava današnjeg tiskanog izdanja NIN-a i nastavka serije tekstova o aferi s prodajom oružja u koju je umiješan otac vicepremijera i ministra policije, inače visokog dužnosnika vladajućeg SNS-a, Nebojše Stefanovića.

Uslijedila je serija oštrih reagiranja državnih i stranačkih dužnosnika vladajuće koalicije i dijela javnosti, uz manje-više slične ocjene da se predsjedniku Srbije "crta meta na čelu" te da naslovnica priziva Vučićevo ubojstvo, uz asocijacije na atentat u kojem je ubijen nekadašnji premijer Srbije Zoran Đinđić.

Vučić reagirao ironično

Redakcija NIN-a uzvratila je ocjenom da su samo "najmračnijim umovima" mogle pasti na pamet "gadosti koje se pripisuju" redakciji zbog naslovnice novog broja te da ni novinarima ni uredništvu nije palo na pamet to za što ih optužuju.

U četvrtak ujutro vlasnik NIN-a, njemački medijski koncern Ringier Axel Springer, objavio je da se neprimjerena naslovnica povlači, ali da tekst o aferi ostaje nepromijenjen.

Vučić je danas reagirao ironično ocijenivši da je NIN reklamirao kvalitetnu pušku srpske proizvodnje, ali se potom ispravio.

“Snajper je finski, srpska kompanija ga je izlagala na Sajmu naoružanja te 2017. godine. Čestitam im na dobrom izboru snajpera“, prenio je prorežimski tabloid Kurir Vučićevu današnju izjavu.

Udruga novinara Srbije: Akt cenzure

Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila je njemačkom vlasniku NIN-a što je pokazao dovoljno odgovornosti da se promjeni naslovna strana.