Srbija: Od danas doživotni zatvor za ubojice djece

zatvor

U Srbiji danas stupaju na snagu izmjene Krivičnog zakona kojima je predviđena doživotna zatvorska kazna za ubojice djece. Ove izmjene se počinju primjenjivati poslije skoro tri godine od inicijative Igora Jurića, osnivača Fondacije “Tijana Jurić”, da se ubojice djece doživotno sklone s ulica.

Parlament Srbije je u svibnju usvojio izmjene Krivičnog zakona Srbije kojim se ukida kazna zatvora od 30 do 40 godina i uvodi doživotna kazna zatvora za najteža krivična djela.

Doživotna kazna je predviđena za teško ubojstvo, silovanje, obljubu nad maloljetnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem, što je u skladu s prijedlogom Fondacije “Tijana Jurić” koji je podržalo oko 160.000 građana.

Doživotna kazna zatvora proširena je i na sva druga krivična djela za koja je, prema važećem zakonu, predviđena kazna od 30 do 40 godina. Ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ocijenio je da će ovo biti snažna podrška u borbi protiv silovatelja, prenosi Srna.

“Ovaj zakon omogućit će značajno strožije kažnjavanje povratnika, nikome se neće moći ublažiti kazna”, rekao je Stefanović.

On je pojasnio kako će se kod najtežih krivičnih djela povratnicima izricati kazna koja neće moći biti manja od polovice maksimalno propisane kazne, te je naglasio da neće biti mogućnosti otpusta za najteže zločine, prenose beogradski mediji. - Pročitajte više na: https://www.bljesak.info/vijesti/flash/zaev-objavio-kampanju-za-ciscenje-pravosuda/293929