Srbija dobilla potporu Rusije u rješavanju kosovskog pitanja

kosovsko pitanje, Kremlj, Vladimir Putin, Aleksandar Vučić

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u srijedu poslije susreta s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da Kremlj posvećuje veliku pozornost sigurnosti Balkana i ima "sadržajan dijalog" sa svima u želji da pridonese dobrosusjedstvu, a da Rusija po pitanju Kosova uvažava suverenitet i cjelovitost Srbije, sukladno Rezoluciji UN-a.

Pozicija Kremlja o Kosovu ostaje nepromijenjena, temelj za rješavanje tog pitanja mora biti Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti UN, a Moskva će poduprijeti stajališta Beograda u postizanju kompromisa s Prištinom, uz odgovarajuće osiguranje interesa svih etničkih skupina u regiji.

"Moskva je spremna podržati kompromisno rješenje, ako ga postignu Beograd i Priština, podržat ćemo poziciju i stajallište Srbije, poručio je Putin na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji poslije sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Sočiju, ocijenivši razgovor konstruktivnim, javili su beogradski mediji iz Sočija.

Zahvalivši Putinu za potporu, Vučić je rekao kako nema prevelika očekivanja od pregovora s Prištinom, ocijenivši da kosovska strana želi samo ishoditi priznanje, a da Srbija ne dobije ništa.

To nije ni moguće ni realno, rekao je Vučić.

Jedna od tema razgovora u Sočiju bila je i energetika, a Putin je obećao da će Srbiji osigurati isporuku ruskog plina, unatoč tranzitnim problemima o kojima se pregovara s Ukrajinom, te odugovlačenju Bugarske u gradnji plinovoda Turski tok.

Za taj plinovod, kako se čulo u Sočiju, Srbija je privela kraju posao na trasi preko svog teritorija.

"Razmatrali smo može li se u skorije vrijeme osigurati povećanje isporuka. Što se tiče tranzita preko Turskog toka, mi smo spremni, a srpski dio od granice Bugarske do Mađarske skoro je završen, 90 posto je već postavljeno i u pitanju je nekoliko tjedana", rekao je Putin. On je istodobno napomenuo kako taj projekt i dalje usporava Bugarska, "bez obzira na molbe ruske strane da se osigura isporuka plina kroz Tursku i Bugarsku".

"Vidimo da bugarska strana svjesno odugovlači realizaciju tog projekta na svojom teritoriju", naveo je Putin.

On je podsjetio da dvije zemlje imaju "veoma dobru ekonomsku suradnju", istaknuvši da je povećana trgovinska razmjena na više od dvije milijarde dolara, te da su ruska ulaganja bile oko četiri milijarde dolara.

Plinsko-naftna korporacija Gaspromnjfet uložila je u Srbiji oko dvije milijarde dolara, a do 2025. godine uložit će dodatnih 1,4 milijarde dolara, a u tijeku je i sudjelovanje Ruskih državnih željeznica (RGŽ) u rekonstrukciji i modernizaciji pruga u Srbiji.

Ruski šef države rekao je da Moskva podržava vojnu neutralnost Srbije, ali joj pomaže u jačanju i razvijanju obrambenih sposobnosti.

"Politička suradnja je takva da računamo na potporu Rusije u svim međunrodnim forumima, institucijama i organizacijama, kao što i Rusija može računati na našu podršku", rekao je Vučić, ustvrdivši kako "nema tog dokumenta" za koji bi Rusija glasala, ako je to protiv interesa Srbije, kao što ni Srbija nije i neće glasati protivno interesima Rusije.

Vučić je istaknuo da se "Srbija nalazi na europskom putu, ali potpisuje trgovinske sporazume i s Euroazijskom unijom", poručivši kako put Srbije ka EU neće umanjivati suradnju s Rusijom, niti će Srbija zbog eurointegracija "biti manje prijatelj Rusiji".

"Naprotiv, nećemo nikom dozvoliti da se miješa u naše odnose s Rusijom", poručio je Vučić.

On je potvrdio da je Srbija od Rusije dobila novi kredit od 172 milijuna eura, a iz svog proračuna dodat će još 57 milijuna za tri projekta - dionicu pruge od Beograda do Novog Sada, dispečerski centar željeznica, te projekt rekonstrukcije dionice pruge Beograd- Bar do crnogorske granice.