Šokantno: Krali bebe iz rodilišta, a majkama govorili da su umrle

Bebe
Bebe
Da se nešto događa s bebom shvatila je nakon što je osoblje bolnice svima pričalo drugu priču. Beba je nakon poroda dobila čistu desetku, no unatoč tome su je izolirali radi sigurnosti, piše Alo.

"Kćerki nisu dali da je vidi, bebi nisu dali ni dojiti, a kad se majka pobunila da je želi vidjeti, potjerali su je u sobu. Povjerila sam sumnje njenom ginekologu. Pobjesnio je i počeo vikati. Tražio je od nas da odmah odemo kod načelnika i to riješimo, a ako ni tada ne daju bebu majci, da moja unuka potpiše da na svoju odgovornost nosi dijete kući. Naravno, zetu nisu dali da dođe do načelnika, ali nakon galame koju smo podigli, nitko više nije branio viđanje bebe", ispričala je baka iz Sremske Mitrovice.

Nakon što je obitelj posumnjala u moguću krađu bebe, obratila se Zaštiti pacijenata i zdravstvenoj inspekciji. No, nitko nije mrdnuo prstom. Nakon toga su dobili obavijest da je žalba na ponašanje osoblja prihvaćena i da se službeno razmatra.

Nekoliko Udruga roditelja koji sumnjaju da su u zadnjih nekoliko desetljeća bebe završile u lancu trgovine djecom u svrhu posvajanja poslale su pismo na stotine adresa. Pisma su poslana na mnoge adrese u svijetu. Nekoliko istražitelja diljem Europe zainteresirali su se slučajem i poslali su ponudu da pomognu istražiti cijeli slučaj. Posebice je došlo zanimljivo pismo iz Škotske.

"Škoti koji su čuli za našu priču misle da su neke bebe završile kod njih jer im se u genetskom porijeklu pojavljuju srpski geni, a nitko od predaka nikad nije bio u Srbiji", rekla je Ana Pejić iz Rume, majka koja je pomogla slati pisma.

Trenutačno je u trendu određivanje podrijetla preko DNK uzoraka, pa se smatra da bi svjetske baze podataka mogle pomoći mnogim roditeljima.

Krađa se odvijala na način da nakon poroda majku odnesu na jednu stranu, bebu na drugu, a nakon nekog vremena majci priopće da je dijete umrlo. Majci ne dopuštaju da vidi posmrtne ostatke i nema pravo znati gdje je pokopana.

Grupa roditelja podnijela je kaznene prijave za otmicu beba, ali su one odbačene uz obrazloženje da je djelo zastarjelo.