Sniježno nevrijeme u Srbiji, blokirano 10.000 ljudi

Sniježno nevrijeme u Srbiji, blokirano 10.000 ljudi

Najteža sutuacija je na jugu, jugoistoku i djelomice jugozapadu Srbije, gdje sniježne padaline prati i jak vjetar. Ministrica prometa i građevinarstva Zorana Mihajlović najavila je da će putnički i teretni promet od Niša do Leskovca biti potpuno obustavljeni nakon brojnih sudara i zastoja izazavnih snijegom i jakim vjetrom..

U dva lančana sudara na autocesti kod Niša ozlijeđeno je 25 osoba, među kojima najmanje šestero djece, a veliki zastoji nastali su i zbog snažnog vjetra koji uzrokuje visoke nanose snijega. U prvom lančanom sudaru kod Niša sudjelovalo je 27 vozila, a u drugom je ozlijeđeno troje državljana Bugarske.

Sva sela na Pešterskoj visoravni, gde živi oko 10.000 ljudi, od jutros su u sniježnoj blokadi. Najveće probleme izaziva mećava koja stvara nanose visine i do četiri metra. Brojna sela u tom stočarskom kraju zbog snijega i jakog mraza ostala su bez vode, pa je ugroženo više tisuća goveda i ovaca, javila je Radio-televizija Srbije.

Ministarstvo unutarnjih poslova angažiralo je specijalnu postrojbu, a sektor za izvanredne situacije MUP-a intervenirao je na jugu zemlje najmanje dvadesetak puta, evakuirajući iz automobila u snijegu 22 osobe.

Policija i Auto-moto savez Srbije apeliraju da se, unatoč pravoslavnom Božiću, na put ne kreće bez prijeke potrebe, uz obveznu zimsku opremu i iznimno opreznu vožnju.

Hina