Snažan potres u Italiji, najmanje 13 mrtvih

Ljubuški, kuća, snažan potres, grad Norcia, italija, potres Italija, potres, potres Italija, potres, potres Italija, dan žalosti, potres
Snažni potres srušio je u srijedu rano ujutro zgrade u brdovitom području središnje Italije, u kojima su stanovnici ostali zatočeni dok su drugi pobjegli na ulice a po zadnjim podacima 13 je osoba izgubilo život.

Potres jakosti 6,2 izazvao je ozbiljne štete u većem broju gradova i sela no čini se da nije pogodio gusto naseljena područja središnje Italije.

Najteže su pogođeni gradovi i sela Accumoli, Amatrice, Posta i Arquata del Tronto, kazao je glasnogovornik talijanske vatrogasne službe Luca Cari za Reuters. Helikopteri su u zoru upućeni kako bi procijenili razmjere štete.

Američki institut USGS priopćio je da se radi o potresu magnitude 6,2 koji je pogodio grad Norcia, u regiji Umbriji u 3,36 sati.

Gradonačelnik Amatricea Sergio Pirozzi rekao je da je grad doživio veliku štetu.

"Ceste koje vode u grad i iz grada su odsječene. Polovica grada je srušena", rekao je gradonačelnik za televiziju RAI. "Ljudi su pod ruševinama. Došlo je do klizanja tla, a i most bi se mogao srušiti".

Glasnogovornik vatrogasaca Luca Cari kazao je da postoje dojave da ima žrtava, ali nije mogao reći ništa preciznije. Helikopteri će poletjeti čim se razdani kako bi procijenili štetu, dodao je.

"Bilo je tako jako. Činilo mi se kao da krevet ide kroz sobu", rekla je Lina Mercantini iz Cesellija u Umbriji.

Potres je probudio i stanovnike Rima.

Naknadno podrhtavanje tla od 5,5 pogodilo je istu regiju sat vremena nakon prvog potresa.

Glasnogovornik talijanskog premijera Mattea Renzija rekao je na Twitteru da je vlada u kontaktu s civilnom zaštitom i da prati stanje.

Zadnji snažni potres koji je pogodio Italiju bio je onaj u Aquili 2009. magnitude 6,3 kada je poginulo više od 300 ljudi.

Hina