Smirivanje napetosti između Beograda i Prištine

Kosovski predsjednik Hashim Thaci rekao je u srijedu srbijanskom kolegi Aleksandru Vučiću  da je Priština spremna prihvatiti »svaku pomoć« u istrazi ubojstva čelnika kosovskih Srba Olivera Ivanovića.
Thaci i Vučić telefonski su razgovarali u srijedu popodne, dan nakon ubojstva Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici koje je izazvalo pojačane napetosti između Beograda i Prištine te Srba i Albanaca na Kosovu, prenio je Tanjug.


Ivanovića, predsjednika Građanske inicijative »Srbija, demokracija, pravda«, ubili su nepoznati počinitelji ispred sjedišta stranke u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.
Vučić je zatražio od Tachija da u istrazi sudjeluju srbijanski državni organi, priopćio je ured srbijanskog predsjednika, a Thaci je na Facebooku napisao da je pružio uvjeravanja Vučiću da su »kosovske vlasti spremne, u skladu s važećim zakonima, surađivati i prihvatiti svaku pomoć«.
Thaci je rekao da kosovske institucije provode intenzivnu istragu kako bi se pronašli i priveli pravdi počinitelji ubojstva.
»Obojica predsjednika naglasila su potrebu da se nadležnim tijelima da dovoljno vremena kako bi svoj rad obavile na profesionalan i nezavisan način«, rekao je Thaci.
Prema priopćenju ureda srbijanskog predsjednika, Vučić je još jednom zatražio od Thacija da prihvati sudjelovanje srbijanskih organa u provođenju istrage kako bi se taj gnusni zločin riješio u najkraćem mogućem roku.

Oba predsjednika suglasila su se da je dijalog Srba i Albanaca, kao i zajednički rad na smirivanju i stabilizaciji prilika na Kosovu, ključan za obje strane, dodaje se u priopćenju.
Vučić je u utorak ocijenio da je ubojstvo Ivanovića »teroristički akt« i zatražio od EULEX-a, UNMIK-a i kosovske policije da i srbijanski organi sudjeluju »u istrazi i otkrivanju istine«.

U srijedu ujutro mu je odgovorio kosovski ministar pravde Abelard Tahiri rekavši kako su »dobrodošle sve informacije«, od Albanaca ili Srba, koje mogu pomoći u rasvjetljavanju ubojstva, ali ne i uključivanje Beograda u istragu.
Glavni tužitelj u Kosovskoj Mitrovici Shikri Sila izjavio je da ubojstvo istražuju dva tužitelja - Srbin i Albanac, Nijazi Redxa i Jova Radović.
Istodobno, tužiteljstvo za organizirani kriminal u Beogradu pokrenulo je predistražni postupak o ubojstvu Ivanovića, a od srbijanske policije i obavještajne agencije zatražilo »prikupljanje potrebnih obavijesti u svezi s kaznenim djelom terorizma«.

Hina