SLOVENSKI VOJNICI "Dobivamo manje plaće, manje zadataka i sporije napredujemo jer nismo cijepljeni"

Slovenska vojska

Slovensko ministarstvo obrane nije diskriminiralo vojnike koji ne mogu iću u međunarodne misije jer se nisu cijepili protiv covida-19, objavio je u ponedjeljak pravobranitelj.

"Odluka ministarstva stupila je na snagu krajem srpnja i cilj joj je da se poveća udio cijepljenih u vojsci koji bi tako poslužili kao primjer ostalim građanima", javlja Hina.

Na tu se odluku žalio vojnički sindikat, navodeći da se vojnici, koji se nisu cijepili iz osobnog uvjerenja, diskriminiraju u odnosu na cijepljene kolege.

No, u presudi pravobranitelja se navodi da necijepljenost iz osobnog uvjerenja nije razlog zbog koje se netko može diskriminirati, odnosno da osobno uverenja nije "osobna značajka" diskriminiranog kao što su spol, boja kože kože, nacionalnost, jezik, vjera, invalidnost, starost, spolna orijentacija i slično.

Necijepljeni vojnici se žale da ih se zbog toga ne upućuje u međunarodne misije za koje se dobiva veća plaća i da dobivaju manje zadataka zbog čega će sporije napredovati i dobiti slabije ocjene.