Slovenski seljaci zbog napada vukova i medvjeda traže ostavku ministra

Slovenski seljaci zbog napada vukova i medvjeda traže ostavku ministra

Sindikat slovenskih seljaka zatražio je ostavku ministra za okoliš i prostor Simona Zajca, kojega smatraju objektivno odgovornim za velike štete što ih poljoprivrednicima nanose medvjedi i vukovi.

"Očuvanje tolikog broja divljih zvijeri u Sloveniji nije održivo. Država bi trebala maksimalizirati broj medvjeda i vukova koje mogu podnijeti naše šume jer ih za ovoliko jednostavno nema hrane", kazao je za mariborski list Večer Florjan Peternelj iz seljačkog sindikata u koji su učlanjeni poljoprivrednici i vlasnici šuma.

Prema nekim istraživanjima na koja se pozvao, u Sloveniji bi moglo preživjeti samo oko stotinu smeđih medvjeda. Stanje je alarmantno jer neki njihov broj procjenjuju i na tisuću, dodao je.

Kad je o vukovima riječ, u šumama bi mogla opstati samo dva vučja čopora, dok ih je sada znatno više - procjenjuje se da ih je više od stotinu, rekao je nadalje.

Žele odstrel stotina životinja

Slovenska vlada ovog je proljeća posebnom uredbom odredila odstrel gotovo 200 smeđih medvjeda i 11 vukova, čemu se protive nevladine organizacije koje se bave zaštitom divljih zvijeri zaštićenih zakonom jer kvote odstrela za ovu i sljedeću godinu smatraju previsokima.

"Priroda ima stanovita ograničenja kad je posrijedi održivi broj divljih zvijeri, ali to ne žele uvažiti ni država ni nevladine organizacije", kazao je Peternelj.

Broj napada medvjeda i vukova, prvenstveno na stoku, sve je veći pa je stanovništvo koje živi u naseljima uz njihov habitat sve više preplašeno.

Zajca smatraju odgovornim

Sindikat seljaka zbog takve situacije predlaže ostavku ministra Zajca. Njega smatraju "objektivno odgovornim" za posljednji napad vučjeg čopora na turističko poljoprivredno gospodarstvo blizu Pivke, kad su vukovi u jednoj noći zaklali 12 ovaca i to na pašnjaku zaštićenom električnim pastirom i psima čuvarima, ali i za cjelokupno neregulirano stanje upravljanja divljim zvijerima.

U zahtjevima im se pridružila i izvanparlamentarna Slovenska pučka stranka (SLS) te najavila da će uskoro iz solidarnosti sa stočarima održati prosvjedni skup protiv vlade i njezina odnosa prema poljoprivrednicima i ruralnim predjelima koje ugrožavaju divlje zvijeri.

(index.hr)