Slovenski publicist tvrdi da mu prijete zbog otkrića o Udbi

...u 70-im godinama prošlog stoljeća šefom slovenske Udbe

Slovenski publicist Roman Leljak izjavio je u četvrtak da je dobio »ozbiljne prijetnje«, vezane za njegova otkrića o djelovanju nekadašnje slovenske Službe državne sigurosti (Udbe), te ih je prijavio policiji.

Leljak je izjavio da »poznata osoba« pokušava angažirati osobu koja bi ga fizički ugrozila te da je riječ o krugu povezanom s Janezom Zemljaričem, u 70-im godinama prošlog stoljeća šefom slovenske Udbe.

Leljak je 85-godišnjeg Zemljariča i druge još živuće funkcionare nekadašnje slovenske državne sigurnosti nedavno javno optužio za izdavanje naloga za likvidacije dvaju pripadnika hrvatske emigracije u 70-im godinama prošlog stoljeća. Riječ je o studentu Stjepanu Crnogorcu, koji je otet u Salzburgu te saslušavan u Ljubljani nakon čega je ubijen i Nikice

Martinovića koji je brinuo za spomenik žrtvama križnog puta u Bleiburgu, a ubijen je u Klagenfurtu 1975. godine.

»Neki se očito još i danas koriste starim metodama«, rekao je Leljak povodom navodnih pokušaja da mu se ugrozi život, dodavši da su prijetnje sasvim sigurno povezane s njegovim istraživanjem starog arhivskog materijala iz državnog arhiva.

Policija je potvrdila da je dobila prijavu, te da sada proučava je li riječ o naznaci kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti.

Hina