FOTO  Slovenija legalizirala uporabu marihuane u medicinske svrhe

Slovenija legalizirala uporabu marihuane u medicinske svrhe
Kako javlja RTV Slovenija, medicinska struka je poduprla korištenje aktivnih sastojaka kanabisa za liječenje određenih simptoma, pa je Vlada donijela odluku kojom je to omogućeno.

Marihuana i dalje ostaje zabranjena, ali legalno će biti prepisivati lijekove koje u sebi sadrže aktivni sastojak ove kontroverzne biljke. "Zahvaljujući novim zakonskim odredbama, olakšat će se liječenja, ali i smanjiti potražnja na crnom tržištu, kao i neispravno samo-liječenje, koje može imati negativne efekte po zdravlje pacijenata", kazala je premijerka Slovenije Alenka Bratušek.

Slovenski liječnici, naime, smatraju da kanabis ima pozitivne efekte u liječenju određenih bolesti. Vlada Slovenije odlučila je poslušati savjete struke i dopustiti uporabu kanabisa u medicinske svrhe. Još u siječnju ove godine slovenska vlada odlučila je podržati legalizaciju korištenja kanabisa kao lijeka, a s tim se u veljači složio i parlamentarni odbor za zdravlje. Zbog toga je Slovenija odlučila prepraviti svoj zakon o zabranjenim supstancama.

Liječnici će lijekove bazirane na kanabinoidima moći propisivati pacijentima za liječenje onih bolesti za koje je dokazano da su ti lijekovi djelotvorni. Kanabinoidi su tvari koje se u velikim količinama nalaze u kanabisu, a može ih se dobiti i umjetno u laboratoriju. Kanabinoidi koji su registrirani kao lijek koriste se, između ostalog, u medicini za ublažavanje boli.

Informacije o korištenju kanabisa u medicinske svrhe dostupne su u letku na stranicama Nacionalnog instituta za javno zdravlje.