FOTO  Slovenija legalizirala uporabu marihuane u medicinske svrhe

marihuana, marihuana, marihuana, Ljubuški, uhićenje, marihuana, tinejdžeri, marihuana, lijek, sud, Grude, marihuana, Grude, marihuana, marihuana, Drinovci, Grude, marihuana, Ljubuški, uhićenje, marihuana, šverc droge, Zagreb, droga, Makarska, Pas, marihuana, marihuana, Bihać, tihaljina, marihuana, Grude, MUP ZHŽ, marihuana, crna kronika, policajac, marihuana, Široki Brijeg, izbočno, marihuana, Čitluk, uhićenje, marihuana, legalizacija marihuane, švicarska, kazneno djelo, Posjedovanje marihuane, kazna, dekriminalizacija marihuane, Švicarski parlament, SAD, zakon o marihuani, kalifornija, New York, medicinska marihuana, William Bradley, marihuana, ideje o reklamiranju, legalizacija marihuane, zabranjene droge, Slovenija, proizvodnja i promet drogama, marihuana, Karasovići, preko graničnog prijelaza, državljani Albanije, dan žena, poklon, marihuana, saksija, marihuana, učiteljica, Urugvaj, legalizacija marihuane, Konzumacija marihuane, marihuana, Slovenija, Vlada Slovenije, Njemačka, marihuan
Kako javlja RTV Slovenija, medicinska struka je poduprla korištenje aktivnih sastojaka kanabisa za liječenje određenih simptoma, pa je Vlada donijela odluku kojom je to omogućeno.

Marihuana i dalje ostaje zabranjena, ali legalno će biti prepisivati lijekove koje u sebi sadrže aktivni sastojak ove kontroverzne biljke. "Zahvaljujući novim zakonskim odredbama, olakšat će se liječenja, ali i smanjiti potražnja na crnom tržištu, kao i neispravno samo-liječenje, koje može imati negativne efekte po zdravlje pacijenata", kazala je premijerka Slovenije Alenka Bratušek.

Slovenski liječnici, naime, smatraju da kanabis ima pozitivne efekte u liječenju određenih bolesti. Vlada Slovenije odlučila je poslušati savjete struke i dopustiti uporabu kanabisa u medicinske svrhe. Još u siječnju ove godine slovenska vlada odlučila je podržati legalizaciju korištenja kanabisa kao lijeka, a s tim se u veljači složio i parlamentarni odbor za zdravlje. Zbog toga je Slovenija odlučila prepraviti svoj zakon o zabranjenim supstancama.

Liječnici će lijekove bazirane na kanabinoidima moći propisivati pacijentima za liječenje onih bolesti za koje je dokazano da su ti lijekovi djelotvorni. Kanabinoidi su tvari koje se u velikim količinama nalaze u kanabisu, a može ih se dobiti i umjetno u laboratoriju. Kanabinoidi koji su registrirani kao lijek koriste se, između ostalog, u medicini za ublažavanje boli.

Informacije o korištenju kanabisa u medicinske svrhe dostupne su u letku na stranicama Nacionalnog instituta za javno zdravlje.