Slovenac upravljao dronom bez dozvole i skoro udario u helikopter austrijske policije

Dron
Ilustracija/Hercegovina.info
Slovenskom državljaninu koji je u Austriji isprobavao bespilotnu letjelicu prijeti kazna od jedne do deset godina zatvora jer je svojim dronom skoro izazvao pad policijskog helikoptera, objavili su u ponedjeljak slovenski mediji.

Helikopter je poletio iz vojarne u Beču u subotu popodne oko 17.30 sati i ubrzo nakon toga, na visini od 200 metara, skoro se sudario s dronom.

Pilot je sudar izbjegao u zadnji trenutak, kazao je glasnogovornik policije Harald Soros.

Vlasnik drona je nakon toga letjelicu brzo spustio na obližnje parkiralište, spremio je u prtljažnik vozila i pokušao pobjeći, ali ga je nakon dojave zaustavila policija.

Utvrđeno je da 41-godišnji slovenski državljanin za dron nije imao odgovarajuće papire. Letjelica je teška više od četvrt kilograma, pa je u skladu s propisima trebao odgovarajuću dozvolu.

Prijavljen je za ugrožavanje zračnog prometa, a u policiji kažu da je u najgorem slučaju moglo doći i do nesreće sa smrtnim posljedicama.

Slovenac tvrdi da je samo želio iskušati sposobnosti letjelice i da je ju je ionako namjeravao spustiti na zemlju čim je vidio da joj se približava helikopter.

Pušten je na slobodu, a bude li osuđen prijeti mu jedna do 10 godina zatvora.

(Hina)