Slijedi novi globalni kaos?!

Neki ekonomski analitičari upozoravaju da se bliži vrijeme kada bi se kineski "balon" mogao rasprsnuti i cijeli svijet gurnuti u novi finansijski kaos.

U trećoj najvećoj banci - "Kineskoj banci", kao i u još nekoliko velikih banaka došlo je do problema sa isplatama, a korisnici povremeno nisu mogli doći do svog novca putem bankomata.

Banke su pokušale da smire situaciju, navodeći da je riječ o - tehničkoj grešci u sistemu.

Ali po kineskim blogovima navodi se da mnogi bankomati i dalje nemaju novca i da je riječ o problemima u bankarskom sektoru.

Navodno, "okidač" za novu psihozu bila je odluka Centralne kineske banke da prestane da "upumpava" svježi novac u sistem.

Rezultat toga je da ionako prezadužene kineske banke više ne vjeruju jedna drugoj i međusobno posuđuju novac po velikim kamatama, koje dostižu i do 25 posto.

Male banke, sa visokim udjelom loših kredita, strahuju da bi bez pomoći Centralne kineske banke mogle da bankrotiraju.

A onda bi "domino-efektom" mogao da bude zaražen i cijeli financijski sektor.

U najgorem slučaju međubankarska razmjena mogla bi da "presuši", jer banke međusobno ne žele da posuđuju novac.

Ekonomski analitičari upozoravaju da se isto dogodilo i prije pet godina kao reagovanje na bankrot američke investicione banke "Leman braders".

Rezultat svega toga je stalni pad vrijednosti dionica na kineskim berzama. Tako je berzovni indeks u Šangaju pao za 15 posto od početka lipnja.

Ipak, agencija za kreditni rejting "Standard-Purs" ne vjeruje u veliku kinesku krizu.

Trenutne teškoće u Kini ne mogu se porediti sa situacijom koja je bila nakon bankrota američke investicijske banke u SAD - navode iz ove agencije i ocjenjuju da će se situacija smiriti, ali da to neće biti "preko noći".