Skandal: Uhićena aktivistica koja je ukrala Isusa

Rotterdam, HKŽ sv.Nikola Tavelič u Nizozemskoj, mr. sci. Vesela Mrđen Korać, fra Juro Tokalić, Jana Ždanova , FEMEN, Vatikan, vatikanska policija, vjera, religija, Božić, kardinal bozanić, poruka kardinala Bozanića, Božić, božićna poruka, Božićne čestitke
Aktivistica ukrajinske feminističke skupine Femen koja je prosvjedujući protiv protivljenja crkve pobačaju i istospolnim zajednicama u četvrtak iz jaslica na Trgu svetog Petra u Vatikanu ukrala malog Isusa uhićena je, priopćio je u petak Vatikan.

Jana Ždanova nakratko je "otela" malog Isusa, skinula majicu i pokazala gole grudi na kojima je crnim flomasterom pisalo "Bog je žena".

Incident se dogodio nakon Papina božićnog blagoslova "Urbi et Orbi", dok se na trgu i dalje nalazilo puno ljudi.

Vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi kazao je da je Ždanova odmah uhićena zbog "opscenog ponašanja i krađe" i da se još nalazi u policijskom pritvoru prije nego bude ispitana.

Lombardi kaže da je zadnja akcija "posebno ozbiljna, s obzirom na mjesto i vrijeme počinjenja, namjerno vrijeđajući vjerske osjećaje brojnih ljudi", te stoga, kako kaže, treba biti odgovarajuće strogo kažnjena.

Feministički pokret Femen nastao je u Ukrajini. Članice su izborile svjetsku pozornost otkrivanjem grudi, činom kojim su prosvjedovale protiv bivšeg ukrajinskog prokremljskog režima, ruskog predsjednika Vladimira Putina i Pravoslavne Crkve.

Pokret se proširio i u drugim dijelovima Europe gdje se obračunava s Katoličkom Crkvom koju optužuje da je unazadila prava žena.