Skandal u Srbiji: Vladika kanadski Georgije u zagrljaju žena i maloljetnih dječaka

...plakatima na kojima se vidi vladika kanadski Georgije, bez mantije, u zagrljaju nekoliko žena i dvojice dječaka. Plakati, koji upućuju na novi skandal u SPC-u, osvanuli su u ponedjeljak, dan prije zasjedanja Sabora, koji će na svojem dnevnom redu imati i neugodnosti s kojima se ta Crkva susreće i koje je opterećuju natpisima "Ovo je lice naše crkve" i "Pečat mojeg vladičanstva".

Pravoslavni vjernici kanadske eparhije još su 2008. godine tražili smjenu vladike Georgija, ali je njihova peticija tada odbijena, a vrh SPC-a, otada do danas, šutio je o evidentnim ispadima vladike nedostojnog crkvenih dužnosti koje obnaša i crkvenih kanona.

U kanadske medije vladika Georgije dospio je kada ga je jedna monahinja napala ispred crkve optužujući ga da ju je napastovao, da ne poštuje zavjet Božji te da napada monahinje i žene. Zbog sklonosti ženama vladiku su proglasili i "ženskarom", a svojedobno mu je jedna žena na ulici u Detroitu dala pljusku zbog "nanošenja duševne boli". U mjestu Miltonu, gdje je sjedište vladike Georgija i manastir, bile su česte smjene monahinja, od kojih je jedna bila i liječnica iz srbijanskih toplica u Mladenovcu. U nju se vladika zaljubio prigodom obilaska toplica, zamonašio ju je i čitavih pet godina imao s njom "vesele noći" u manastiru Milton. To mu je bila najduža veza, prenosi izjavu svojeg "izvora" iz kanadske eparhije beogradski portal Telegraf.

Beogradski "Blic" piše kako je kanadski vladika Georgije prošloga ljeta obilazio Kubu jahtom trošeći novac vjernika eparhije kojoj je na čelu. Na sve to se do sada oglušivao vrh Srpske pravoslavne crkve. Navodno, vladika ima veliku zaštitu u vrhu SPC-a jer pripada takozvanom bosanskom lobiju koji predvodi episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda, koji je posljednjih dana punio stranice srbijanskih medija zbog svojeg razvratnog života. I brat kanadskog vladike Georgija Konstantin ogriješio se o crvene kanone - pronevjerio je novac, razriješen je dužnosti episkopa srednjoeuropskog i čeka suđenje. Za vladiku kanadskog Georgija nije se čulo da pripada "pedofilskom lobiju" u SPC-u, te je nejasno otkuda su slike vladike u društvu s dječacima, pa je moguće da su s njim u rodbinskim vezama.