SKANDAL U FRANCUSKOJ Bivši kirurg osumnjičen za zlostavljanje 349 maloljetnika

kirurg, žrtve silovanja, Francuska, optužnica

Francusko pravosuđe identificiralo je 349 potencijalnih žrtava umirovljenog kirurga osumnjičenog za silovanje i druge spolne napade na maloljetne pacijente u gotovo trideset godina svoje karijere.

"229 osoba je saslušano od kojih je 197 podnijelo tužbu", rekla je državna odvjetnica Laureline Peyrefitte.

"Riječ je o postupku dosad neviđenom kako po načinu na koji su činjenice otkrivene pravosuđu tako i po broju osoba" koje su oštećene, rekla je.

Do sada je 250 potencijalnih žrtava, rekla je. 

"Nakon analize zaplijenjenih različitih podataka, izrađeno je gotovo 300.000 fotografskih datoteka i 650 video datoteka kao i velik broja pisanih podataka, svi su popisani kronološkim redoslijedom i provedena je temeljita analiza", rekla je Peyrefitte. 

Joel Le Scouarnec (68), u zatvoru je otkako je prije dvije godine protiv njega podignuta optužnica i morat će od 13. do 17 ožujka odgovarati na optužbe za silovanje i druge spolne napadaje na četiri žrtve koje su bile maloljetne u vrijeme počinjena djela.

Ti su se događaji zbili između 1989. i 2017. godine, a zaplijenjena dokumentacija pokazala je da je vodio opsežne intimne dnevnike.

Le Scouarnec je živio razdvojeno od supruge od 2004. godine kada je bio priveden zbog posjedovanja fotografija pedopornografskog sadržaja. Bio je tada osuđen na četiri mjeseca zatvora uvjetno no nastavio je bez zapreka obavljati svoju profesiju.

Francuski mediji prenose da je supruga sredinom 90-ih bila obaviještena da je liječnik spolno zlostavljao njezine nećakinje, kćeri njezine sestre.