Sjeverna Koreja upozorava na "sveopći rat"

SAD, južna koreja, japan, Povjerenstvo za nacionalnu obranu Sjevera, Pjongjang, Kim Jong-Un, Vojne vježbe, nosač zrakoplova George Washington., prekid nuklearnog programa, na Korejskom poluotoku, Sjeverna Koreja, Sjeverne i Južne Koreje, THAAD raketni sustav, Kim Jong-Un, Sjeverna Koreja
Povjerenstvo za nacionalnu obranu Sjevera (NDC) kojim predsjeda vođa sjevernokorejskog režima Kim Jong-Un, gotovo otvoreno prijeti udarima na Sjedinjene Države u priopćenju njima upućenom i poziva Washington da prekine svoju neprijateljsku politiku prema Sjeveru ako želi mir na Korejskom poluotoku i na "američkom tlu".

SAD "mora znati da ćemo udarima odgovoriti na provokacije i da će one izazvati sveopći rat u konačnom sukobu sa SAD-om", rekao je glasnogovornik NDC-a, a prenijela je službena agencija KCNA.

SAD, Južna Koreja i Japan počeli su u četvrtak pomorske vojne manevre, usprkos upozorenjima Sjeverne Koreje koja je predvidjela "katastrofu".

Vojne vježbe održavaju se u blizini južne obale Korejskog poluotoka i trebaju trajati dva dana. U njima sudjeluje nuklearni nosač zrakoplova George Washington.

Pjongjang je pak u subotu nazvao "nedopustivim prijezirom" zahtjev Washingtona da Sjever pokaže spremnost na prekid svog nuklearnog programa, kao uvjet za početak ozbiljnih bilateralnih pregovora.

Pjongjang već niz godina opetuje da želi denuklearizaciju Korejskog poluotoka i da mu razvoj nuklearnog arsenala služi samo da bi se zaštitio od američkih oružanih snaga koje povremeno šalju svoje brodove na atomski pogon i zrakoplove koji mogu nositi nuklearne bojne glave.

Sjeverna Koreja je u veljači izvela treći podzemni nuklearni pokus, usprkos rezolucijama UN-ova Vijeća sigurnosti, potičući napetost i strah od mogućeg vojnog sukoba.

Pjongjang je u prosincu prošle godine ispalio i raketu koja je, po ocjeni Washingtona, zapravo bila prikriveni balistički raketni pokus.

Izvor: hina