Sjeverna Koreja na ZOI poslala 229 pomno odabranih navijačica: Sva je pozornost uprta u njih

zimske olimpijske igre, navijačice, Sjeverna Koreja

Kada se sjevernokorejski odred navijačica u srijedu iskrcao u Južnoj Koreji odmah je bilo jasno tko će idućih nekoliko tjedana "krasti" pozornost javnosti i medija.

229 pomno odabranih mladih djevojaka već je dobilo nadimak Kim Jong Unova "vojska ljepote". Naravno, navijat će za svoju zemlju, a vrlo vjerojatno i za Južnu Koreju s kojom zajednički nastupaju u nekim sportovima pod zajedničkom zastavom.

Na Olimpijskim igrama će se natjecati 22 sportaša iz Sjeverne Koreje, u pet disciplina. U ženskom hokeju na ledu momčadi Sjeverne i Južne Koreje će nastupiti zajedno. Bit će to prvi ikad zajednički tim dviju Koreja na Olimpijskim igrama.

Ovo nije prvi put da je Sjeverna Koreja na međunarodno sportsko natjecanje u Južnoj Koreji poslala "odred ljepote". Lijepe navijačice "gostovale" su kod južnih susjeda već 3 puta - 2002. na Azijskim igrama u Busanu, 2003. na ljetnoj Univerzijadi u Daegu i 2005. na Atletskom prvenstvu Azije u Incheonu.

Prema iskazima sjevernokorejskih prebjega, koje citiraju lokalni mediji, Sjeverna Koreja ima vrlo visoke standarde po pitanju tko se može priključiti timu navijačica. Standardi uključuju izgled, figuru, obiteljsku pozadinu i odanost režimu.

Prema izvješćima, prioritet je visina - samo žene više od 165 centimetara mogu sudjelovati u timu. One koje izgledaju jako dobro, a visoke su par centimetara ispod zadane granice, mogu ući u izbor, no djevojke niže od 160 centimetara nemaju nikakve šanse.

Osim toga, djevojke čiji se članovi obitelji vode kao "nestali" ili žive u inozemstvu ne ispunjavaju uvjete.

U prošlosti, Sjeverna Koreja je odabirala članice za navijačku skupinu na fakultetima u Pjongjangu - prednost su imale studentice glazbe i plesa.

Gdje god bi se pojavile punile su naslovnice zbog svojeg izgleda, ali i zbog ponašanja.

2003. godine, tijekom ljetne Univerzijade u Daegu, punile su naslovnice zbog ekstremne odanosti režimu. Naime, tijekom vožnje autobusom do sportskih terena, grupa je vidjela poster sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Ila. Ne bi to bio neki problem da poster nije bio "nezaštićen" na ulici, a padala je kiša. Djevojke su počele plakati, a mnoge su i izašle iz autobusa kako bi zaštitile poster od kiše. Navodno nisu mogle mirno gledati kako moči se njihov "dragi vođa".

Pripadnica sjevernokorejske navijačke skupine bila je i Ri Sol Ju, sadašnja supruga Kim Jong Una. One je bila jedna od 124 studentice koje su 2005. poslane na Atletsko prvenstvo Azije u Incheonu. Ri Sol Ju, koja je tada imala 16 godina, dobila je veliku pozornost u Južnoj Koreji i inozemstvu zbog svog izgleda. Spekuliralo se kako joj je dobar izgled donio popularnost u zemlji, ali i kod Kim Jong Una.

Nakon te 2005. godine Sjeverna Koreja više nije slala navijačice u Južnu Koreju. Pjongjang je 2014. godine objavio kako će ih poslati na Azijske igre u Incheonu, no od toga su ipak odustali nekoliko tjedana prije početka Igara.