Sjeverna Koreja ispalila je četiri balistička projektila prema Japanu

sjeverna koreja
Nakon što su u srijedu Južna Koreja i SAD počeli zajedničke vojne vježbe.
Sjeverna Koreja ispalila je četiri balistička projektila u more kraj Japana u ponedjeljak rano ujutro, objavili su južnokorejski i japanski dužnosnici. Prijetnja stiže danima nakon što su Sjevernokorejci obećali osvetu zbog američko-južnokorejskih vojnih vježbi.

Južna Koreja objavila je kako vjeruje da nije riječ o interkontinentalnim projektilima, koji bi mogli doseći SAD. Letjeli su u prosjeku 1000 kilometara i dosegli visinu od 260 km. Neki su pali u vodu 300 kilometara od sjeverozapadne obale Japana.

'Lansiranje je jasno kršenje Rezolucije Vijeća sigurnosti. Ovo je ekstremno opasan potez', kazao je japanski premijer Shinzo Abe, prenosi Reuters.

Južnokorejski v.d. predsjednika Hwang Kyo-ahn osudio je lansiranje kao izravan izazov međunarodnoj zajednici i rekao kako će Seul brzo primijeniti američki antiraketni sustav, unatoč kineskom protivljenju.

Sjeverna Koreja zaprijetila je osvetničkim mjerama nakon što su u srijedu Južna Koreja i SAD počeli zajedničke vojne vježbe. SAD na jugu Korejskog poluotoka ima oko 28.500 vojnika i komada opreme i do kraja godine planiraju postaviti THAAD antiraketni obrambeni sustav. O kupovini tog sustava razmišlja i Japan.